»Oreol mikrokozma«

Vladika Njegoš u dokumentarcu Dimitrija Popovića nije prikazan samo kao filozofsko-mistični pjesnik

Edita Burburan



ZAGREB – U Histrionskom domu predstavljen je dokumentarni film »Oreol mikrokozma«. Redatelj ovog filma je slikar i pisac Dimitrije Popović koji ujedno potpisuje i scenarij za film inspiriran djelom Petra II. Petrovića Njegoša.


Dokumentarni film dio je projekta u povodu obilježavanja 210. godina od pjesnikovog rođenja. Zanimljivost filma je što autor kroz vlastito umjetničko djelo interpretira Njegoševu poetiku na način da crnogorskog vladiku prikazuje ne samo kao filozofsko-mističnog pjesnika, već i kao strastvenog ljubavnika, o čemu svjedoči pjesma »Paris i Helena« ili »Noć skuplja vijeka«. Za interpretaciju ove pjesme Popović je koncipirao performans koji je ljetos na Cetinju, u Njegoševoj Biljardi, izvela Severina. Stihove ljubavne pjesme je tada interpretirao crnogorski glumac Slobodan Marunović. Performans koji je izazvao kontroverzu dio je Popovićevog doživljaja velikog pjesnika i vladike gdje kao autor stavlja fokus ne samo na mistične, religijske i filozofske aspekte Njegoševog djela, već i na fenomen erotizma, smatrajući ga neophodnim za potpunije razumijevanje Njegoševog stvaralaštva. Film je svojevrsna alegorija koja svjedoči vječnoj čovjekovoj potrebi za umjetnošću.


– Želio sam prikazati Njegoša kao kompleksnog autora čijem djelu uloga erosa daje posebnu dimenziju. Mistično i senzualno su dvije dominantne karakteristike mog filma koje govore o tragičnosti Njegoševog poetskog genija. Također, film je i alegorija o čovjekovoj iskonskoj potrebi za umjetničkim stvaralaštvom, zaključuje Popović.