Fotografija

Biti Posejdon s aparatom u ruci. U Principiju otvorena izložba “Jedra Kvarnera”

Ervin Pavleković

Foto Ana Križanec

Foto Ana Križanec

Fotografski se propituje ambijent nasljeđa i svega onog što čini identitet Kvarnera i Jadrana



RIJEKA – U organizaciji Fotosaveza Primorsko-goranske županije u Galeriji Principij otvorena je izložba »Jedra Kvarnera« koja se odvija pod geslom »Budi Posejdon s aparatom u ruci i čuvaj tradiciju svoga kraja«, s ciljem očuvanja tradicije našega kraja. Kako je pojasnio predsjednik Fotokluba Rijeka Borislav Božić, na tragu svojih osnovnih zadaća i u duhu očuvanja tradicije ovoga kraja, Fotosavez Primorsko-goranske županije provodi niz fotografskih projekata koji potvrđuju povijesno-kulturološki značaj i važnost naše Županije, a jedan od njih je i »Jedra Kvarnera«.


Fotografski se propituje ambijent nasljeđa i svega onog što čini identitet Kvarnera, Jadrana i Mediterana: ribari, mreže, barke, jedra i jedrenje, sve što je pod morem. Dakle, sve što na bilo koji način pokazuje i simbolizira ljepotu, muku i tradiciju sjedinjenosti čovjeka i mora. Naslov shvaćen doslovno prikazuje fotografije tradicijskih plovila na jedra, snimke sa svih regata s Jadrana i Mediterana, svega onog što je vezano za tradiciju navigavanja. Istraživalo se more kao geografska činjenica, more kao kulturološka i povijesna odrednica, kazao je Božić.


Na ovogodišnji natječaj prijavilo se 48 autora s 274 fotografije, a selekciju je izvršio Ervin Dubrović, mr. sc., koji je odabrao od svakog autora jednu, najreprezentativniju fotografiju, ukupno 48 fotografija, a među njima su odabrani i dobitnici prve, druge i treće nagrade, dok pet autora dobiva posebnu pohvalu.