Svečana dodjela

Goranovo proljeće: Ovo su novi laureati najdugovječnije manifestacije hrvatskog pjesništva

Marinko Krmpotić

Vesna Biga i Patrik Gregurec / Foto Marinko Krmpotić

Vesna Biga i Patrik Gregurec / Foto Marinko Krmpotić

Pedeset deveto izdanje naše najvažnije pjesničke manifestacije u centru je imalo dodjelu nagrada, Goranova vijenca Vesni Bigi i Gorana za mlade pjesnike Patriku Gregurecu



Laureati 59. Goranova proljeća, najdugovječnje manifestacije hrvatske književnosti, pjesnikinja Vesna Biga kao dobitnica Goranova vijenca te pjesnik Patrik Gregurec, dobitnik Gorana za mlade pjesnike, primili su svoje nagrade na središnjoj svečanosti manifestacije u Lukovdolu.


Vesna Biga Goranov vijenac zaslužila je za pjesnički opus i ukupan doprinos hrvatskoj književnosti, ističe se u odluci žirija koji je djelovao u sastavu Tomislav Brlek, Ana Brnardić, Nataša Govedić, Ivica Prtenjača i Olja Savičević Ivančević.


– U perspektivi modernog hrvatskog pjesništva, Vesna Biga svojim je opusom kroz proteklih četvrt stoljeća ustanovila jedan od ključnih orijentira koji mu omogućuje daljnje kretanje.




Zbog toga nagrada Goranov vijenac za 2022. godinu ne samo da odlazi u prave ruke, nego i u pravi čas – istaknuto je u obrazloženju žirija, čija je procjena također i to da se poezija Vesne Bige odlikuje »izrazitom zrelošću, kako na razini poetičkog koncepta, tako i u pogledu pjesničke izvedbe«.


Puno joj znači


Primajući ovo značano pjesničko priznanje, Vesna Biga pročitala je nekoliko pjesama iz svoje nove, još neobjavljene zbike, a novinarima je rekla da joj dobivanje Goranova vijenca znači izuzetno puno, jer iznimno cijeni ne samo tradiciju dodjeljivanje te nagrade, već i samog Ivana Grana Kovačića kao književnika te njegovo bogato i raznovsno djelo.


– Volim i ovo Goranovo rodno mjesto, ovaj mali i lijepi Lukovdol, u kojem se osjećam sretna i sve je baš onako kako meni odgovara – rekla je laureatkinja.



Nagrada Goran za made pjesnike pripala je Patriku Gregurecu za rukopis »Špaga«. Tu je odluku jednoglasno donio žiri koji su činili Damir Radić, Davor Ivankovac i Mateja Jurčević, koji su pregledali šezdeset rukopisa prispjelih na ovogodišnji natječaj za mlade pjesnike.


Uz nagrađeni rukopis pohvaljeni su rukopisi Josipa Čekolja (»Dječak pred žetvu«), Luke Ivkovića (»Gospodar pčela: sedam fragmenata o gospodaru pčela«) i Jakoba Filića (»Ovdje – proljeće«).


Pojašnjavajući odluku da nagrada Goran ode u ruke Gregureca, žiri je, između ostalog, istaknuo da se rukopis »Špaga« izdvojio »kao idejno i konceptualno intrigantan autorski pothvat s duboko promišljenim unutarnjim vezama među glasovima koji supostoje u tekstu, međusobno surađujući ili se sukobljavajući.


Gregurčev samosvojan pjesnički glas spaja pripovijedanje i pjesništvo, oblikujući suvremenu poemu koja se dotiče unutarnje podvojenosti, pitanja ljubavi, njezine mogućnosti ili nemogućnosti, uspona prema vrhu ili pada u provaliju – stoji u obrazloženju.


Svjetski dan poezije


Svečanost dodjele održana je već po tradiciji u Domu kulture u Lukovdolu, Goranovu rodnom mjestu, i to baš na njegov rođendan, ujedno i prvi dan proljeća te UNSESCO-ov Svjetski dan poezije. Pjesničko druženje bilo je i prigoda za dodjelu nagrada najuspješnjjim sudionicima natječaja za mlade pjesnike, učenike osnovnih i srednjih škola RH.


Taj dio Goranova proljeća organizira Gradska knjižnica Ivana Gorana Kovačića Vrbovsko, a ove godine u žiriju su bili Ana Brnardić i Goran Čolakhodžić, po čijim je procjenama u kategoriji osnovnih škola nasjuspješnija pjesnikinja bila Jana Lerotić (7. razred, OŠ Jordanovac, Zagreb – mentorica Ivana Vukušić).



Drugo je mjesto osvojio Stipe Bartulović (4. razred, OŠ Bijaći, Kaštel Novi – mentorica Katarina Radman), a treću nagradu zaslužila je Tonka Mikulić (3. razred, OŠ Vojnić, Vojnić – mentorica Anica Globan Kovačić).


Kod srednjoškolaca i gimnazijalaca pobjednik je Nikola Serdar (3. razred, Škola primijenjene umjetnosti i dizajna, Zagreb – mentorica Marta Lazić), drugo mjesto osvojila je Paola Vlačić, (4. razred, Srednja škola Mate Blažine, Labin – mentorica Branka Komljenović), a treća nagrada dodijeljena je Ivoni Mlakić (4. razred, Srednja škola kneza Branimira, Benkovac – mentorica Anđela Mijić).


Uz laureate i većinu nagrađnih osnovaca i srednjoškolaca koji su pročitali svoje nagrađene stihove, svečanost nagrade uljepšali su recitacijama Goranovih stihova lukovdolske osnovke Ema Žagar i Ana Simčić.


Kao gosti recitacijama svojih stihova nastupili su brat i sestra Zara i Vid Kavčić, pobjednici »Župančičeve frulice«, pjesničke manifestacije iz susjedne Slovenije, a za glazbeni doprinos druženju ovog su puta bili zaslužni profesori i polaznici vrbovšćanskog Područnog odjela Osnovne glazbene škole »Ivo Tijardović« iz Delnica.


Biografija Vesne Bige


Vesna Biga rođena je u Zagrebu 1948. godine. U rodnom gradu je završila Filozofski fakultet. Pjesme, pripovijetke i radiodrame objavljivala je u brojnim časopisima (Forum, Republika, Dometi, Istra, Književna reč, Savremenik, Vidici, Gordogan, Pitanja, Revija, Naši razgledi).


Pripovijetke su joj uvrštene u brojne preglede i antologije suvremene književnosti, a na radiju emitirano nekoliko drama. Proza, poezija i radiodrame prevođene su na talijanski, engleski, ruski, ukrajinski, turski, slovenski, makedonski i esperanto.


Biografija Patrika Gregureca


Patrik Gregurec rođen je 1992. godine u Sisku. Student je prve godine MA studija Dramskog i filmskog pisma na zagrebačkoj Akademiji dramskih umjetnosti.


Glumio je u sisačkom Kazalištu Daska. Radio je na adaptaciji teksta i dramaturgiji predstave »Smrt trgovačkog putnika« (Kazalište Virovitica), dramatizirao i adaptirao roman »1984.« Georgea Orwella u radiodramu za Hrvatski radio te za kazalište adaptirao roman Branislava Glumca »Zagrepčanka« (Teatar Erato).