MEĐUNARODNI DAN MUZEJA

FOTO Riječki muzeji organizirali niz prigodnih aktivnosti: Od kamenih cvjetova Baške do suvremene umjetnosti

Ervin Pavleković

Snimila: Ana Krizanec

Snimila: Ana Krizanec

S obzirom na ovogodišnju temu »Muzeji, održivost i dobrobit« Međunarodnog dana muzeja, koja ukazuje na prisutnost niza gorućih okolišnih i društvenih kriza, PPMHP je otvorio izložbu o mrgarima



 


RIJEKA – U povodu ovogodišnjeg Međunarodnog dana muzeja riječki su muzeji, Muzej grada Rijeke, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskoga primorja Rijeka te Muzej moderne i suvremene umjetnosti, širom otvorili svoja i inače otvorena vrata te ga obilježili predstavljanjem postojećih i novih izložbi, kao i nizom drugih aktivnosti.


Foto galerija: Međunarodni dan muzeja Foto: Ana Križanec


S obzirom na ovogodišnju temu »Muzeji, održivost i dobrobit« Međunarodnog dana muzeja, koja ukazuje na prisutnost niza gorućih okolišnih i društvenih kriza, kao i na ulogu muzejskih institucija u poticanju pojedinca i zajednice na pozitivne promjene važne za održivu budućnost, PPMHP je nakon gostovanja u Zagrebu, Budimpešti i Splitu, uz potporu i na inicijativu Arheološkog muzeja u Zagrebu, otvorio izložbu »Mrgari – kameni cvjetovi Baške« i u Rijeci.




 


Kako je kazala Branka Polonijo, izložba o mrgarima samo je jedan korak u dugoročnom projektu Udruge Sinjali i Turističke zajednice općine Baška, kojem je cilj obnoviti i redovito održavati postojeće mrgare te zaštititi i obilježiti preostale objekte na području bašćanske doline, a glavni je cilj prezentacija mrgara na suvremen način te integracija u kulturno-turističke rute, s ciljem stvaranja inovativne i održive turističke ponude.


Fučić o mrgarima


Citat koji možda najbolje govori o važnosti mrgara jest onaj akademika Branka Fučića iz 1997. godine koji je i dio izložbe: »… zacijelo najmonumentalnije djelo naše čobanske arhitekture koje sam u životu vidio nalazi se na goloj kraškoj visoravni istočno iznad Baške… U kamenitoj pustinji gdje vam je pod nogama kamenje oštro poput oštrice noževa, a nad vama kruže supovi i galebovi, tu, usred bleke ovaca stoji Veli mrgar kao neki prethistorijski hram na Malti.« Novootvorena izložba u Rijeci obogaćena je novim fotografijama autora Sanjina Ilića, a uključuje i fotografije s radionica obnove mrgara, arhivske fotografije pastira i ovaca, videa o mrgarima te video s kompilacijom videozapisa te etnografsku zbirku predmeta iz bašćanske doline.



Muzej moderne i suvremene umjetnosti također je obilježio Dan muzeja nizom aktivnosti, a ideja je bila, kaže kustosica Ksenija Orelj, uz izložbeni prostor otvoriti čitavu zgradu muzeja za posjetitelje. Riječki je MMSU svoj program započeo još u utorak inkluzivnom obiteljskom radionicom »Dodir svile«, a nastavio se i u četvrtak, na sam Dan muzeja, nizom popodnevnih programa kroz predstavljanje nove edukativne igre »MMSU karte«, stručna vodstva kroz trenutne izložbe »Nikola Ukić – Zaželi želju« i »Talaya Schmid – Liquid Cuntry«, razgledom gornjih i budućih katova muzeja, ambijentalnom instalacijom Damira Šegote te manifestom neformalne umjetničke skupine Ponton.



– Dan muzeja zaželjet ćemo ljudima dobrodošlicom u skrivenim dijelovima Muzeja, još neuređenim prostorima, koje dijelom koristimo kao depo i arhiv. Posjetitelji će vidjeti muzejski backstage kojim se pristupa labirintski, preko stubišta Dječje kuće, s kojom smo spojeni mostovima; a poseban je doživljaj tavanski prostor, šufit s drvenim gredama pun ostataka nekadašnjeg života. Za umjetnički ugođaj na tavanu pobrinuli su se Pontonovci, neformalna umjetnička skupina iz Rijeke koja će pročitati manifest o poziciji umjetnosti, sam tekst je duhovit, ponajviše buntovan, pa tako umjetnost ističe kao dom i scenu za sve umorne od lažnih tradicija, loših autentičnosti, prisvajanja prostora i zatvaranja u granice jedne nacije, jedne kulture, jedne religije, jednog uvjerenja. Nakon kolektivnog čitanja posjetitelji će moći »obrisati« noge u neobičan i glomazan tepih koji je sastavljen od brašna koji je pripremio Damir Šegota, riječki umjetnik i član skupine Ponton, uz ispisanu pozivnu poruku »Dobrodošli«, koja je promjenjivog i procesualnog karaktera, baš kao i sama gesta dobrodošlice u koju trebamo uvijek iznova ulagati i graditi je, ističe Orelj te najavljuje skoro otvaranje izložbe »Kud plovi ovaj oblak?«, koja sadrži desetak instalacija iz fundusa s dosta riječkih autora, a bavi se komunikacijskim vezama, kao i komunikacijskim kvarovima koji su zapravo najčešći oblik dnevnog komuniciranja. Uz MMSU u prizemlju muzeja otvorena je i ranije najavljena Galerija O.K. Damira Čargonje Čarlija.


Travaljine violine


Svoja je mnoga vrata prigodno u povodu Međunarodnog dana muzeja otvorio i Muzej grada Rijeke, pa su posjetitelji mogli uz postojeće izložbe prisustvovati i otvaranju nove izložbe »Travaljine violine« u Palači šećera, izložbe rukotvorina svestranog Danila Travalje i njegova oca. Danilo Travalja svestrani je restaurator glazbala i graditelj violina koji je radionicu naslijedio od pokojnog oca, a njegove violine, izrađene od ruke oca i sina, dobivaju brojne pohvale renomiranih violinista i poznavatelja glazbe, od kojih posebno valja istaknuti violinista Gorana Končara i Muneyukija Nakazawu, jednog od vodećih trgovaca gudačkim instrumentima u Aziji. Osim gotovih glazbala, posjetitelji na izložbi mogu vidjeti od kojih se sve dijelova violina sastoji, kao i alate korištene pri izradi, od kojih je neke Travalja sam izradio. U sklopu izložbe prikazuje se kratki film Dževada Bećara koji dokumentira Travaljin proces izrade violina, a kako smo saznali, Danilo je vrhunsko suho drvo javora i alate za izradu gudačkih glazbala naslijedio od oca, no u radu je samouk.



Uz novotvorenu izložbu u Palači šećera organizirano je stručno vodstvo kojim se posjetitelji mogu upoznati s uzbudljivom povijesti grada od osamnaestog do dvadesetog stoljeća, a organizirana je i besplatna radionica za djecu i odrasle »Quillinga – tehnike savijanja papira za početnike«. U Kockici Muzeja grada Rijeke mogla se pogledati izložba »Alga Sušak – čuvar vašeg zdravlja«, a otvoreno je bilo i željezničko skladište za sve posjetitelje željne priče o »Riječkom torpedu – prvom na svijetu«.