Svečana ceremonija

Filmom “Trokut tuge” Rubena Östlunda otvoren je 28. Sarajevo Film Festival

S.M.

Foto: PR

Foto: PR

Čast vođenja svečanosti otvorenja pripala je bosanskohercegovačkoj glumici Heleni VukovićSvečanom ceremonijom u Narodnom pozorištu Sarajevo otvoren je 28. Sarajevo Film Festival. Festival je započeo projekcijom filma TROKUT TUGE Rubena Östlunda, dobitnika Zlatne palme na ovogodišnjem Festivalu u Cannesu. Östlundu koji je bio predsjednik žirija Natjecateljskog programa – igrani film na 25. Sarajevo Film Festivalu, prije projekcije filma u punom Ljetnom kinu Coca-Cola uručeno je Počasno Srce Sarajeva.


TROKUT TUGE, za koji Östlund potpisuje i scenarij, koprodukcija je Švedske, Njemačke, Francuske i Velike Britanije. Jedan od suradnika u produkciji ovog filma je Obala Art Centar iz Sarajeva, u okviru zajedničkog projekta Obala Art Centra – Sarajevo Film Festivala i Turske državne radio-televizije (TRT) “Sarajevo grad filma za globalne ekrane” (SCF GS). Suradnici u produkciji filma u ime Obala Art Centra su Mirsad Purivatra i Jovan Marjanović.

 


Na ceremoniji otvorenja u Narodnom pozorištu Sarajevo, Počasno Srce Sarajeva dodijeljeno je i scenaristu, redatelju i producentu Sergeju Loznitsi, u znak priznanja za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti. U okviru programa Posvećeno (Tribute to) na 28. Sarajevo Film Festivalu prikazivat će se retrospektiva njegovih odabranih filmova (igrani filmovi MOJA RADOST, U MAGLI i DONBAS, dokumentarni filmovi MAJDAN, BABIN JAR, KONTEKST, kratki filmovi PORTRET, REFLEKSIJE, REDATELJSKA VERZIJA i NOĆ U OPERI.)


Obojica laureata, Ruben Östlund i Sergei Loznitsa održat će svoj Masterclass u nedjelju 14.kolovoza, u Narodnom pozorištu.


Čast vođenja svečanosti otvorenja 28. izdanja Sarajevo Film Festivala pripala je bosanskohercegovačkoj glumici Heleni Vuković, koju je regionalna publika imala priliku gledati u ulozi glavne glumice, u filmu Danisa Tanovića „Deset u pola“.Na Festivalu će se prikazati 235 filmova iz 62 zemlje u 19 programa, od kojih će čak 54 imati svoju svjetsku premijeru. Za nagrade Srce Sarajeva u Natjecateljskim programima 28. Sarajevo Film Festivala natječe se ukupno 51 film.


U sklopu Natjecateljskog programa u kategoriji – igrani film, večeras će se u 19:00 sati u sarajevskom Narodnom pozorištu održati svjetska premijera filma BALADA, bosanskohercegovačke redateljice Aide Begić.


U Narodnom pozorištu, također u sklopu Natjecateljskog programa svoju će regionalnu premijeru imati igrani film austrijske redateljice Marie Kreutzer, KORZET. Projekcija će se održati u 21:30 sati.


Iz večerašnjeg programa svakako se izdvaja pretpremijera prvih dviju epizoda nove kriminalističke serije KOTLINA čiji su kreatori Danis Tanović, kao redatelj serije, i Amra Bakšić – Čamo, ali i projekciju filma AS U RUKAVU Paula Josepha Schradera, ovogodišnjeg dobitnika Počasnog Srca Sarajeva.


Detaljan program i sve informacije možete pronaći na službenoj stranici www.sff.ba kao i na društvenim mrežama festivala.


28. Sarajevo Film Festival održava se do 19. kolovoza 2022.