Krenimo od 0!

Film za predškolce u kinu Dječje kuće: Ježeva kuća, Medo u kinu i jedna bodljikava radionica

P. N.



Art-kino nastavlja s programom Krenimo od 0! koji je posebno osmišljen za prvi susret djece s kinom, a tom prigodom – u utorak, 26. ožujka u 16 sati – na repertoar kina Dječje kuće, povodom trećeg rođendana Dječje kuće, stiže kratkometražni animirani film za djecu Ježeva kuća, uz gostovanje lika Mede iz istoimene lutkarske predstave Gradskog kazališta lutaka Rijeka i popratnu radionicu izrade ježića od recikliranih materijala.


Ježeva kuća kratkometražni je animirani film autorice Eve Cvijanović iz 2017. godine izrađen tehnikom stop-animacije, prema kultnoj poemi Branka Ćopića. Uz glas Rade Šerbedžije i glazbu Darka Rundeka, u bujnoj i raskošnoj šumi priča prati jednog vrijednog ježa koji će šumske razbojnike: vuka, medvjeda, divlju svinju, ali i lukavu liju – naučiti da na svijetu nema mjesta poput doma.


Program Krenimo od 0! sastavljen je od kratkog bloka domaćih animiranih filmova koji su djeci do 7 godina bliski temom, trajanjem i vrstom animacije što ih čini idealnima za prvi susret predškolaca s kinom.




Ovoj rođendanskoj ediciji programa Krenimo od 0! pridružiti će se i umjetnici Gradskog kazališta lutaka Rijeka, Luči Vidanović i Zlatko Vicić.


Tako će projekciju animiranog filma Ježeva kuća, mališani gledati u društvu lika Mede, jednog od onih radoznalih šumskih životinja koje su htjele vidjeti Ježurkin dom. Lik Mede na sceni Gradskog kazališta lutaka Rijeka već više od 20 godina igra nagrađivani glumac-lutkar Zlatko Vicić, a prije i nakon projekcije, djeca će se moći s njime družiti, razgovarati i fotografirati.


Trajanje filmskog programa je 15 minuta, a po završetku projekcija najmlađim gledateljima bit će uručene diplome za njihove prve kino korake.


Luči Vidanović, lutkarska likovna umjetnica, za ovu je prigodu osmislila malu popratnu obiteljsku radionicu namijenjenu najmlađoj djeci, a izrađivati će ježiće od recikliranog materijala. Junak Ćopićeve poeme, osim što voli svoj dom, izuzetno cijeni prirodu, pa je tako za ovu radionicu ekologija poslužila kao misao vodilja. Djeca će s voditeljicom radionice izrađivati ježeve i male vjetrenjače koje će za uspomenu moći ponijeti kući. Radionica se, po završetku projekcije, održava u Šumi Striborovoj.


Sudjelovanje na radionici je besplatno i nisu potrebne prijave, a cijena ulaznica za projekciju iznosi 4 EUR. Ulaznice su dostupne putem stranice ulaznice.hr te na blagajni Dječje kuće i Art-kina koje se otvaraju sat vremena prije početka prve projekcije u danu. Zbog ograničenog broja dostupnih mjesta, posjetiteljima se preporučuje da provjere dostupnost ulaznica za željenu projekciju te osiguraju svoje ulaznice na vrijeme.


Proteklih petnaest godina Art-kino predano radi na medijskom opismenjavanju djece, bilo kroz obiteljski program koji se protekle tri godine odvija u kinu Dječje kuće, radionice ili program Škola u kinu koji djecu i mlade odgaja da zavole film i odlazak u kino.


Krenimo od 0! (Let’s start from 0!) novi je projekt Art-kina financiran od strane Europe Cinemas u sklopu Collaborate to Innovate inicijative mreže europskih nezavisnih kina Europa Cinemas. Projektom koordinira splitsko Kino Mediteran, a u njemu, pored Art-kina, sudjeluju i Kinematografi Dubrovnik, javna ustanova u kulturi Grada Dubrovnika.


Cilj projekta razvoj je nove publike te njihove edukacije od najranije dobi budući da su u programskom fokusu obitelji s djecom do sedam godina. Naime, programima će se ukazati na činjenicu da je od iznimne važnosti djecu od najranije dobi upoznavati s raznolikom kulturnom produkcijom kako bi se u budućnosti izbjegle jednostranost i isključivost kod odabira iste, kao i suživljavati ih s prostorom kinodvorane kao prirodnim okolišem filma.