Nagrade i priznanja

Emilu Crnkoviću 19. Gorančica

Filip Brnelić

Foto Mateo Levak

Foto Mateo Levak

Dodijeljene književne nagrade Novog lista



U prostorijama Osnovne škole Brod Moravice dodijeljene su nagrade i priznanja “Gorančica” za književna postignuća autora Gorskog Kotara u protekloj godini. Žiri u sastavu Zlatko Pochobradsky, Jasminka Lisac i Marinko Krmpotić među jedanaest je prijavljenih djela odabrao knjigu “U sjeni Okrugljaka” Emila Crnkovića, publicistički komad koji dokumentira 400 godina povijesti moravičkog naselja Male Drage kao djelo najvrednije titule 19. izdanja nagrade Novog lista.


Foto Mateo Levak


 




 


 


Prema riječima Brune Lončarića, voditelja posebnih projekata Novog lista, za nagradu je prijavljen nešto manji broj knjiga nego proteklih godina, no prikupljena četiri djela poezije, četiri povijesne publikacije, dvije slikovnice i jedno literarno prozno djelo odskaču kvalitetom i na profesionalan način čuvaju goransku tradiciju i dijalekt.



Generacije obitelji Majetić


Dobitnik Gorančice Emil Crnković se, prema riječima žirija, istaknuo studioznim i detaljnim radom u kojeg je utkao pregršt podataka, dokumenata i fotografija.



 


 


 


Potaknut pronalascima štiva o moravičkoj kamenoklesariji, zanatu netipičnim za Gorski kotar, i pet generacije obitelji Majetić koje su iz vapnenca s brda Okrugljak gradili kuće, šterne, stepenice i spomenike, Crnković je kroz četiri godine istraživao, a na 360 stranica dokumentirao povijest sela koje, kako kaže, danas ima “tri stanovnika i četiri ovce”.



Male Drage


– Generacije iza nas će imati priliku saznati za Male Drage, za desetak godina tamo neće biti ni stanovnika ni životinja, ali bar će knjiga ostati, rekao je dobitnik ovogodišnje nagrade Emil Crnković, među ostalima zahvalivši predsjedniku izdavača, Draženu Brajdiću iz Udruge za očuvanje moravičkih starin “Turanj” te urednici knjige Nadi Glad.



Dodjeli su prisustvovali i Marinko Krmpotić, novinar Novog lista i član žirija Gorančice, načelnik Brod Moravica Mario Šutej, glavni čuvar prirode u Javnoj ustanovi “Priroda” Marko Modrić u ime pokrovitelja Primorsko-goranske županije te ravnateljica OŠ Brod Moravice Tajana Jauk Mance, a u sklopu programa nastupio je zbor OŠ Brod Moravice pod vodstvom učitelja Damira Zagoršćaka.



Gorančica za poeziju


Gorančica za poeziju otišla je u ruke Vesne Crnković za njenu zbirku pjesama “Svjetiljka” u izdanju Općine Brod Moravice. Brodmoravička pjesnikinja, inače dobitnica prvog izdanja Gorančice 2004. godine, ističe se svojom lirskom notom kojom iskazuje svoje osjećaje i odnos prema životu, prirodi i bogu.



Druga knjiga Mirte Mataije naziva “Put u planine” izdavača Shura publikacija dobitnik je ovogodišnje Gorančice za prozu. Riječ je o esejističkom putopisu koji progovara o goranskim krajolicima i razmišljanjima autorice inspirirane planinarstvom.


Posebne nagrade


Posebne nagrade dodijeljene su “Goranskom zborniku 3”, zbirci poezije učenika osnovnih i srednjih škola napisanoj na zbiru goranskih dijalekata i njenoj urednici, predsjednici delničkog ogranka Matice hrvatske Nives Marjanović, zatim zborniku haiku pjesama “Na jezera tri, iz bajke” urednice Slavice Grgurić Pajnić iz Udruge Goranski koraci, te slikovnicama “Čovjek i zvijer” Franje Janeša i ilustratora Marka Burića i “Filipova fotelja” autorice Natalije Mitrić i ilustratorice Ane Kadoić.



Zahvale


Zahvale su uručene čabarskom glazbeniku Matiji Turku za zbirku poezije “Rejč damača”, Slavku Malnaru za povijesnu studiju o selu Sokoli istoimenog naziva, Marku Smoli za istraživanje tradicije i narodnih priča naziva “Pričama od Hrvatskog i Osilnice na izvor Kupe”, kao i obitelji Kavran koja je u knjizi “Kako se živjelo” zabilježila sjećanja svoje bake i njenog života oko Severina na Kupi.