SJEĆANJE

Dvadeset godina od smrti: Ena Begović – jedinstvena diva hrvatskoga glumišta

Sandy Uran

"Glembajevi"/Arhiva NL

"Glembajevi"/Arhiva NL

Bila je divna osoba, što njezini najbliži uvijek ističu, a neki od nas i sami su imali priliku uvjeriti se u to.



Bila je istinska diva, i po ljepoti i po damskom ponašanju. Riječ je o pokojnoj kazališnoj i filmskoj glumici Eni Begović, koja je nažalost prije dvadeset godina poginula u automobilskoj nesreći.


Bila je divna osoba, što njezini najbliži uvijek ističu, a neki od nas i sami su imali priliku uvjeriti se u to. Prvi put telefonom, a prilikom drugog intervjua i uživo.


Bila je to i prilika za zajedničku kavu u kavani nadomak HNK-a u Zagrebu. Kontaktirali smo je telefonom, jer u ono vrijeme nije bilo mobitela, a još manje e-maila.




Tražili smo intervju nakon što je dobila Zlatnu Arenu za ulogu ostvarenu u filmu »Treća žena«. Bila je na kazališnoj probi i nije nam se mogla javiti, ali je poručila da ostavimo broj telefona i da će se javiti.


Zvala je redakciju, ali mi smo bili na zadatku. Od kolegice je zatražila kućni broj i navečer nazvala da se dogovorimo za intervju. I tako je moju malenkost tada nazvala najveća hrvatska diva.


“Treća Žena”/Arhiva NL


Nisam mogla vjerovati, ali bilo je istinito. Ta mi se priča urezala u pamćenje i kad sam je prvi put susrela uživo, prilikom drugog intervjua, prisjetile smo se tog telefonskog kontakta. Uživo je bila lijepa kao i na fotografijama, zračila je posebnom energijom.


Glembajevi/Arhiva NL


Ljepota i talent


U tom drugom intervjuu razgovarale smo i o tome kako ponekad ljepota može odmoći, jer svi se fokusiraju na to, a ne recimo na sposobnost, u ovom slučaju glumački talent.


Jedno od njezinih promišljanja na tu temu koje je istaknula i u potonjem intervjuu za naš list, glasilo je: – Bog vam da nekakav izgled za koji naravno niste sami zaslužni, ali ga onda morate održavati, kad ste ga već dobili. Samim time već ste određeni.


Arhiva NL


Žalosno je to što ljudi imaju predrasude u vezi nečijeg izgleda i nastoje čovjeka strpati u nekakve kalupe. Uvijek sam željela zaobići te kalupe, kazala je poznata glumica koju pamtimo po ulogama ostvarenim i na kazališnim daskama.


Arhiva NL


U Rijeci ju je publika imala priliku gledati u predstavi »Smrt Vronskog«. Uloga barunice Castelli koju je ostvarila u »Glembajevima« legendarna je, a ljubitelji hrvatskog filma imali su je prilike gledati i u filmu Zorana Tadića »Treća žena«, remeakeu »Trećeg čovjeka«, u kojem tumaći ulogu novinarke i za koju je dobila Zlatnu Arenu, ali i u komediji »Tri muškarca Melite Žganjer«.


Zov Hollywooda


U njen se opus broje i uloge u naslovima »Okupacija u 26 slika«, »Pad Italije«, »Čaruga«, »Četverored«. Kazališna je publika također pamti i po izvanrednim interpretacijama ostvarenima u predstavama »Leda« i »U agoniji«. Bila je istinska diva. To je i Hollywood prepoznao, ali ona je odlučila ostati u Hrvatskoj.


ena_begovic

“Tri muškarca Melite Žganjer”/Arhiva NL


Ovih je se dana prisjećaju i članovi njene obitelji. Njena 20-godišnja kći Lana Radeljak, koja studira u Milanu, na društvenoj je mreži istaknula dirljivu poruku njoj u čast, kao i bliski prijatelji te svi oni koji je poštuju kao glumicu koja je obilježila jednu epohu.