Godišnja nagrada

Divljina s pogledom na more je najbolji stalni postav u Hrvatskoj: Prirodoslovni muzej Rijeka dobio važnu nagradu

P. N.



Godišnja nagrada Hrvatskog muzejskog društva za najbolji stalni postav u Hrvatskoj realiziran u 2022. godini dodijeljena je Prirodoslovnom muzeju Rijeka za stalni postav “Divljina s pogledom na more” u Kaštelu Zrinskih u Brodu na Kupi.


Tim je povodom u srijedu 13. prosinca 2023. u Kaštelu Zrinskih održana konferencija na kojoj su se medijima obratili pročelnica Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu Primorsko-goranske županije mr.sc. Sonja Šišić, gradonačelnica Grada Delnica Katarina Mihelčić, direktor Turističke zajednice Gorskog kotara Petar Hrg i ravnateljica Prirodoslovnog muzeja Rijeka dr.sc. Željka Modrić Surina.


Konferenciju je otvorila ravnateljica Muzeja dr.sc. Željka Modrić Surina iskazavši zadovoljstvo što je struka prepoznala trud uložen u kreiranje stalnog postava kojim je predstavljena baština Kupske doline i Gorskog kotara. Autori stalnog postava su kustosi Muzeja, dr. sc Boštjan Surina, dr. sc. Željka Modrić Surina i Nadia Dunato Pejnović, dok prostorno oblikovanje potpisuje Klaudio Cetina. “Ova nagrada nas posebno veseli iz nekoliko razloga. Prvi je činjenica da je nagrada za najbolji stalni postav u Hrvatskoj došla na pravo mjesto, u prirodoslovni postav u zelenom Gorskom kotaru, području u kojem se još uvijek osjeti divljina s pogledom na more i to baš u Brod na Kupi, mjesto s manje od 200 stanovnika. Veseli nas i činjenica da se radi o nagradi struke, što znači da je muzejska zajednica Hrvatske prepoznala kvalitetu našeg stalnog postava. Naš stalni postav zaista donosi mnoge iskorake, nove ideje i različite slojeve interpretacije koji se međusobno nadopunjuju. Moram napomenuti da je postav rezultat velikog truda i velike ljubavi cijelog tima naših djelatnika i niza vanjskih suradnika koji su na njemu radili. Veseli nas i to da se radi o već osmoj nagradi koju je naš Muzej primio u osam posljednjih godina, pri čemu je prepoznavana izvrsnost u različitim granama naše djelatnosti.” Na kraju je zahvalila na podršci Primorsko-goranskoj županiji, koja kao osnivač uvijek prati program Muzeja te Gradu Delnice koji je upravljanje Kaštelom Zrinskih povjerio upravo Prirodoslovnom muzeju Rijeka te je navela kako se Muzej raduje da lokalna zajednica prostor dvorca doživljava svojim i koristi ga redovo za svoje susrete.




U ime Primorsko-goranske županije, ujedno i osnivača Prirodoslovnog muzeja Rijeka, resorna pročelnica mr.sc. Sonja Šišić istaknula je: “Ova nagrada struke, svojevrsni “muzejski oskar”, dodana je vrijednost stalnom postavu kojeg posećuje više od 10.000 posjetitelja godišnje. Županija, već duži niz godina, nastoji u Gorskom kotaru realizirati što više atrakcija kojima će interpretirati bogatu prirodnu i kuturnu baštinu te doprinijeti turističkoj valorizaciji, pa tako i kroz rad Muzeja. Ova nagrada Hrvatskog muzejskog društva govori o kvalitetnom radu Prirodoslovnog muzeja Rijeka, koji ovdje organizira brojne i raznolike programe i svi smo na nju ponosni.”



Grad Delnice, vlasnik kulturnog dobra u kojem se nalazi nagrađeni stalni postav “Divljina s pogledom na more”, ustupio je Kaštel Zrinskih na upravljanje Muzeju. Uspješna suradnja Grada i Muzeja potječe još iz 2014. godine, pa je ova nagrada svojevrsno priznanje Muzeju za 9 godina rada u Gorskom kotaru, kreiranja novih kulturnih sadržaja i razvijanja publike. Gradonačelnica Delnica Katarina Mihelčić rekla je: “Od početka, još od planiranja ovog postava, očekivala sam puno, “svemirski” muzej, a sada je i struka potvrdila da je to jedan od najboljih muzejskih postava u Hrvatskoj. Kada god uputimo posjetitelje u Brod na Kupi, u naš Kaštel, vrate se oduševljeni kvalitetom i sadržajem Postava, ali i radom djelatnika. Upravo su ljudi koji stoje iza projekata i institucija ono najvrijednije. Veselim se budućim idejama i nagradama na kojima ćemo, nadam se, svi zajedno raditi.”


Direktor Turističke zajednice Gorskog kotara, Petar Hrg, izdvojio je: “Nagrada je zaista stigla u prave ruke i vjerujem da je dodatan poticaj Muzeju da s jednakim trudom i entuzijazmom nastavi i dalje razvijati sadržaje u Kaštelu Zrinskih. Turistička zajednica Gorskog kotara redovito provodi istraživanja doživljaja posjetitelja u destinaciji i zabilježene su izvrsne reakcije onih koji obiđu stalni muzejski postav u Brodu na Kupi. “Divljina s pogledom na more” kao i interpretacijski centar “Putovima Frankopana” značajni su elementi turističke ponude koji oplemenjuju destinaciju i razlozi su da zadovoljstva gosta boravkom u Gorskom kotaru i njegovom ponovnom povratku u regiju. “


 


 


Pri završetku konferencije za medije nazočnima su se obratili upravitelj župa Brod, Kuželj, Turke i Plešce vlč. Josip Tomić te predsjednik Mjesnog odbora Brod na Kupi Davorin Klobučar, čestitajući Muzeju na nagradi i radujući se daljnjoj suradnji.