Tradicija, emocija, melodije, boje

CRESCENDO ELEMENTS Koncert, radionica filcanja i izložba fotografija u tri države

Ivana Kocijan

Foto: FRANCESCO MORETTI

Foto: FRANCESCO MORETTI

Program otvara nastup Astrid Kuljanić i Mata Muntza, zatim slijedi predavanje o creskoj vuni i filcanje pod vodstvom Vesne Jakić, a bit će predstavljene i fotografije Francesca Morettija



Crescendo Elements, multidisciplinarni događaj koji uključuje koncert, radionicu filcanja i izložbu fotografija isfilcane kostimografije kroz putovanje različitim lokacijama, od danas pa do sljedećeg četvrtka očekuje publiku u Hrvatskoj, Sloveniji i Italiji.


U tom događaju koji prenosi tradiciju, emociju, boje i sonoritete povezane s okolinom i poviješću lokacija omogućujući gledatelju da uroni u senzualno putovanje kroz uspomene i empatiju, zabilježeno je putovanje koje je započelo na Cresu koji je zajednički korijen Astrid Kuljanić i Vesni Jakić.


Proširilo se preko oceana, u New York, gdje su različiti uvjeti i polazišne točke pretvorili Astrid i Vesnu u prave kulturne i međunarodne ambasadorice hrvatskog identiteta kroz glazbu i kreacije od vune. Treća faza putovanja odvijat će se u Italiji, u istočnim Alpama i Dolomitima.


Kreativno iskustvo




Ovaj izbor povezan je sa simbolikom planina koje su nekoć bile antičke barijere i prirodne granice, a danas su postale mjesta susreta za kulturnu razmjenu. U Alpama i selima postoje kulturni i tradicionalni elementi koji su zajednički čitavom sjevernom i istočnom području jadranskog bazena u rasponu od Venecije do Splita.


Legende, pjesme, tekstilni radovi i uporaba sirovih materijala čine ih obaveznom destinacijom Astrid i Vesne. Na putovanju će se pridružiti i američki multiinstrumentalist i kompozitor Mat Muntz.


Program otvara koncert riječke glazbenice s američkom adresom Astrid Kuljanić i američkog glazbenika Mata Muntza. Tijekom koncerta izvode se Astridini originali te creska tradicionalna glazba u modernim aranžmanima, a ona nastupa u ručno izrađenoj haljini od creske vune iz udruge Ruta.


Mat Muntz osim kontrabasa svira i primorski meh koji je napravljen od ovčje kože. Zatim slijedi predavanje o creskoj vuni, o ekologiji, nakon čega publiku očekuje 15-ak minuta filcanja koje će rezultirati izradom cvijeta od vune.


Kroz predavanje će biti predstavljene i fotografije Francesca Morettija koji je pratio Astrid i Vesnu kroz ova putovanja te bilježio njihov rad, na pozornici i izvan nje. Tako publika može iz prve ruke doživjeti priču i vidjeti što se sve može izraditi od vune. Na kraju događaj završava glazbom. Ljudske zajednice uključene u ovaj umjetnički put koji nije samo geografski, od Hrvatske preko New Yorka, pa do seljaka iz Alpi, obogaćuju kreativno iskustvo i kulturnu vrijednost samog putovanja.


Turneja Crescendo Elements započinje danas u Ljubljani, a o svemu nam je više otkrila Astrid Kuljanić.


– Dosad smo uspjeli održati samo jedan nastup s ovim programom i to u Dnevnom boravku u Rijeci prije početka pandemije. Premijera je prošla fantastično, došli su najrazličitiji profili publike jer jedne zanima filcanje, druge glazba, zatim tu je i prekrasna fotografija, i svi se zajedno druže i nauče nešto novo te uživaju u raznim umjetnostima u sklopu jedne večeri…


Francesco je sve oduševio i pozvali su ga da se vrati i napravi izložbu svog projekta Bodies Stories nakon nekoliko mjeseci! Sljedeća lokacija koju smo si zacrtali bila je Italija i imali smo spremne karte za odlazak 15. ožujka 2020. u Milano kad se sve zatvorilo, pa smo dosad hibernirali i evo nas, nakon skoro tri godine napokon idemo u Alpe u Italiju te u Ljubljanu, a vratit ćemo se i u Rijeku, 22. prosinca, u Cukarikafe te naravno u neizostavni Cres, u Palaču Moise, dan kasnije, rekla je.


Glazba emigracije


Njezin suprug i glazbeni partner Mat Muntz i ona zbog ove turneje dolaze iz SAD-a. Kako kaže, spojili su ugodno s korisnim i došli radi turneje koja s poklopila s blagdanima.


– U zadnjih nekoliko godina, kako je bilo vrlo malo nastupa, uglavnom predajem pjevanje i to online te i dalje imam redovite online nastupe. Tu i tamo je bilo i nastupa uživo, moram izdvojiti vjenčanje poznate glumice Chloe Sevigny gdje sam nastupila s vokalnom skupinom Rosa.


To je bilo jedno od onih »only in NY« momenata gdje su u crkvici usred Conncecticuta sjedila poznata lica s ekrana, a mlada je ulazila u suzama dok smo im mi pjevale netemperiranu glazbu, potpuno ludo.


Uspjeli smo napraviti i koncert pod pokroviteljstvom NYC Artist Corps »Why Are You Gone?« s pjesmama iz istočne Europe koji je istražio glazbu emigracije gdje, osim standardnim hrvatskom i engleskom, pjevam na češkom, poljskom, ukrajinskom i ruskom jeziku. Koncert je snimljen na predivnom mjestu u Battery Parku u New Yorku, a sljedeće godine će biti objavljen i album s tim pjesmama, otkrila nam je.


Ovu će godinu riječka pjevačica pamtiti i po tome što je njujoršku adresu zamijenila onom na zapadnoj obali SAD-a.


– Tako je, moj suprug Mat je primljen na doktorat na University of California u Berkeleyju i zato smo se u kolovozu spakirali, sjeli u auto i odvezli se na zapadnu obalu.


Oduvijek sam htjela napravit taj »road trip«. Vidjeli smo svašta što ne bismo nikad da nismo išli autom. I dobre i loše stvari, i najveće ravnice, i one kanjone i planine od kamena gdje samo čekaš da izleti ptica trkačica i kojot za njom, ma sve!


A Berkeley se nalazi odmah kraj San Francisca, malo je toplije nego u New Yorku, ali nije za kupanje u oceanu niti usred ljeta što je mene jako iznenadilo. Mirnije je i definitivno je čišće, ali ima toliko beskućnika da je to nama nezamislivo i, što je najgore, u tako bogatoj zemlji ništa se konkretno ne poduzima da se taj problem riješi, rekla je.