Izložba na ovogodišnjem Zagreb Design Weeku Ističu se priče malih robnih marki

Izložba na ovogodišnjem Zagreb Design Weeku: Budućnost življenja: Made in Slovenia

Kim Cuculić

Kućica za mačku Tine Rugelj

Kućica za mačku Tine Rugelj

Slovenija predstavljanjem svog suvremenog dizajna obilježava predsjedanje Vijećem EU-a.



– Izložba »Budućnost življenja: Made in Slovenia« bit će otvorena na ovogodišnjem Zagreb Design Weeku. Slovenija predstavljanjem svog suvremenog dizajna obilježava predsjedanje Vijećem EU-a. Izložbu Centra za kreativnost slovenskog Muzeja arhitekture i dizajna obilježava svježi odabir proizvoda suvremenog slovenskog dizajna, lokalnih materijala i održivih načela. Trideset i jedan izložak predstavlja odgovor slovenskih dizajnera na promjene izazvane COVID-pandemijom. Slovensku notu Zagreb Design Weeku daje i koncert Zalegasper 22. rujna u vrtu Hale V.


»Budućnost življenja« predstavlja proizvode i usluge koji objedinjuju stvaralaštvo i poslovnu viziju. Ističu se priče malih robnih marki koje izražavaju funkcionalnost, strast za suživotom s prirodom, inovativne načine primjene lokalnih materijala, posebice drva, te nove tehnike proizvodnje podržane regionalnim obrtima i naprednim tehnikama održive proizvodnje.


Od namještaja do rasvjetnih tijela, svi predmeti dizajnirani su i proizvedeni u Sloveniji u skladu sa suvremenim trendovima upotrebe ekološki održivih materijala i procesa, tradicijskih obrta i ručnog rada, te istražuju nove proizvodne procese i načine upotrebe.




Proizvodi prognoziraju budućnost življenja u kojoj više nema sirovih materijala u izobilju, u kojoj je potrebno racionalizirati načine produkcije i uporabe ljudskih resursa te proizvode približiti novoj generaciji korisnika koji žele njima prilagođena rješenja. Ona se nalaze u tehnološki naprednoj i inovativnoj izradi koju proizvođači i dizajneri objedinjuju s ljubavlju u suživotu s prirodom. Upravo je to poveznica s temom ovogodišnjeg Zagreb Design Weeka: Resilience/Otpornost.