Veliki talijanski pjesnik

Izložba povodom 700 godina od smrti Dantea Alighierija u Rijeci: “Božanstvena komedija” u olovci

Sandy Uran

Foto: Mateo Levak

Foto: Mateo Levak

Izložba reprodukcija umjetničkih radova ostvarenih u tehnici crtanja olovkom na temu »Božanstvene komedije« Dantea Alighierija, talijanskog umjetnika iz 16. stoljeća Federica Zuccarija, otvorena je u Zajednici Talijana



U povodu obilježavanja 700 godina od smrti velikog talijanskog pjesnika Dantea Alighierija, u Zajednici Talijana u Rijeci u Izložbenom salonu postavljena je izložba reprodukcija umjetničkih radova ostvarenih u tehnici crtanja olovkom na temu »Božanstvene komedije« Dantera Alighierija, poznatog talijanskog umjetnika iz 16. stoljeća Federica Zuccarija.


Impresivni crteži ponajbolje oslikavaju Danteove verse iz Raja, Čistilišta i Pakla. Radove je ustupio Muzej umjetnosti Le Gallerie degli Uffici iz Firenze, a izložba je organizirana u suradnji sa Zajednicom Talijana iz Lovrana. Djela su to koja bi trebalo razgledati, a to je moguće od ponedjeljka do petka od 10 do 13 sati, te po dogovoru uz prethodnu najavu na e-mail: [email protected].


U glazbenom dijelu programa nastupio je gitarist Natko Štiglić te glumci Talijanske drame HNK-a Ivana pl. Zajca Giuseppe Nicodemo i Serena Ferraiuolo, koji su ovom prigodom recitirali Danteove stihove.


bozanstvena_komedija

Foto: Mateo Levak




Predsjednica Zajednice Talijana u Rijeci Melita Sciucca održala je prigodni govor, kao i predstavnik ZT-a iz Lovrana Igor Prodan.
Federico Zuccari bio je talijanski slikar i teoretičar umjetnosti, centralna figura rimske manirističke škole, a Dante pjesnik kojeg se smatra ocem talijanskog književnog jezika, koji svojom »Božanstvenom komedijom« i danas osvaja nove naraštaje poštovatelja.


Na izložbi je u tekstualnom dijelu istaknut utjecaj Dantea na hrvatsku književnost te je navedeno kako je u bogatom opusu Miroslava Krleže Dante nazočan u nizu reminescencija. Citiramo: »… što govori o činjenici da je veliki Krleža odlično poznavao Dantea, koji u njegovu djelu odjekuje oplemenjen Krležinom iscrpnom imaginacijom.«


bozanstvena_komedija

Natko Štiglić na gitari, Foto: Mateo Levak


U ovom kontekstu svakako valja napomenuti da je Dante u svom Raju govorio i o Hrvatskoj. Citiramo prijevod IX. pjev. 113 – 115 Mihovila Kombola: »… i ko što su kod Pule, blizu žala, gdje Kvarner među Italije pere…«


Zuccarijevi crteži predstavljaju nadasve zanimljivu vizualnu priču »Božanstvene komedije« koju vrijedi pogledati.