Izložba na Imenima

Bolski festival kulture: “Tražeći djetinjstvo” Fedora Vučemilovića

Davor Mandić

»Tražeći djetinjstvo«

»Tražeći djetinjstvo«

Snaga priče u dubini psihološke razine, kao i strukturalne dubine, jest da dotaknemo svoje puno biće, što nam na trenutak omogućuje da iskusimo život. Mi koristimo logiku priče i mi pričamo priče kako bismo naučili i razumjeli, kreirali i oblikovali svijet života, prošlosti, sadašnjosti, budućnosti, jedni druge i sami sebe



Na ovogodišnjem izdanju bolskog Festivala kulture IMENA, u tradicionalno bogatom i raznolikom programu, otvorena je i izložba fotografija Fedora Vučemilovića, splitskog fotografa, filmskog i videosnimatelja, naslovljena »Tražeći djetinjstvo«. Izložba je postavljena u Galeriji Dešković, a poticaj za hvatanje ukoštac s temom autor nalazi u cjeloživotnoj povezanosti s fotografijom.


– Već kao mlad dječak shvatio sam da postoje dva paralelna svijeta: onaj vremensko-prostorni i onaj koji je vidio i fotografirao moj otac. Taj drugi svijet je imao magijski utjecaj na mene te sam 2015. nakon šezdeset godina otišao na isto mjesto u Etiopiju. Bilo je to traženje djetinjstva. Porodične fotografije su kulturna baština i vremenska kapsula u kojoj se čuvaju svi podaci o izgubljenom identitetu. Povijesni pregled djetinjstva, obitelji i kritički osvrt o utjecaju fotografije na formiranje socijalne ideje djetinjstva, odnosno nas kao osoba i naše uloge u društvu dok smo bili djeca, s posebnim naglaskom na mjesto rođenja i na mjesto gdje se osjećamo kod kuće.


Snaga priče u dubini psihološke razine, kao i strukturalne dubine, jest da dotaknemo svoje puno biće, što nam na trenutak omogućuje da iskusimo život. Mi koristimo logiku priče i mi pričamo priče kako bismo naučili i razumjeli, kreirali i oblikovali svijet života, prošlosti, sadašnjosti, budućnosti, jedni druge i sami sebe. Svemir se sastoji od priča, a ne od atoma – zaključuje autor.