IZLOŽBA HRVATSKOG DIZAJNA

Bijenalna izložba otvara se 10. siječnja u Laubi – kući za ljude i umjetnost, predstavljaju se najbolja dizajnerska ostvarenja

Kim Cuculić

NINA ĐURĐEVIĆ

NINA ĐURĐEVIĆ

Riječ je o središnjoj i najvažnijoj strukovnoj dizajnerskoj manifestaciji u Hrvatskoj koja okuplja najkvalitetnije dizajnerske radove, podijeljene u osam profesionalnih i studentskih kategorija



ZAGREB – U utorak 10. siječnja u 19 sati u Laubi – kući za ljude i umjetnost otvara se bijenalna Izložba hrvatskog dizajna 21/22 koja predstavlja najbolja dizajnerska ostvarenja iz proteklih dviju godina u svim područjima dizajnerskog djelovanja – od dizajna vizualnih komunikacija, preko produkt dizajna i dizajna ambalaže, do modnog dizajna, dizajna u digitalnim medijima i koncepata. U Laubi će biti izložena čak 324 profesionalna i studentska dizajnerska rada, što je najveći broj u posljednje 24 godine, otkad se održavaju HDD-ove izložbe hrvatskog dizajna.


»Izložba hrvatskog dizajna« središnja je i najvažnija strukovna dizajnerska manifestacija u Hrvatskoj koja okuplja najkvalitetnije dizajnerske radove, podijeljene u osam profesionalnih i studentskih kategorija: Dizajn vizualnih komunikacija, Industrijski/produkt dizajn, Dizajn u digitalnim medijima i dizajn interakcija, Dizajn ambalaže, Modni i odjevni dizajn, Cjeloviti projekt/proizvod, Prostorne i grafičke intervencije i sistemi te Koncept/inicijativa/kritički dizajn.


Reprezentativni katalog


Izložba će se ove godine prvi put održati u novom prostoru, Laubi – kući za ljude i umjetnost, nakon 10 godina suradnje s Muzejom za umjetnost i obrt koji je zbog oštećenja nastalih u potresu u procesu obnove.




Ukupno su na izložbu prijavljena čak 573 rada, od kojih je selekcijska komisija (u sastavu: Robert Čanak, Dario Dević, Nataša Njegovanović, Luka Perić, Cvetka Požar, Zlatka Salopek Radić i Juraj Zigman) odabrala 324, od toga 258 profesionalnih i 66 studentskih radova. To je dosad, od prvog izdanja Izložbe hrvatskog dizajna održane 1999. godine, najveći broj prijavljenih radova, ali i najopsežnija selekcija napravljena u sklopu ovog bijenalnog izložbenog projekta. Prvi put ove godine studentski radovi koji će biti predstavljeni na izložbi dolaze sa sedam visokoškolskih ustanova iz Hrvatske te dviju iz inozemstva. Izložba i njezin reprezentativni katalog, »Pregled hrvatskog dizajna 2122«, dokument su razvoja hrvatskog dizajna kroz vrijeme i njegovih najvećih postignuća i tekućih trendova.


Nagrade


Svi radovi na izložbi ulaze i u konkurenciju za nagrade Hrvatskog dizajnerskog društva, najprestižnije domaće strukovne nagrade u području dizajna koje se dodjeljuju u 8 profesionalnih i 8 studentskih kategorija, a na svečanom otvorenju objavit će se tko su dobitnici nagrada te promovirati nova reprezentativna tiskana publikacija »Pregled hrvatskog dizajna 21/22«.


O nagradama odlučuje međunarodni ocjenjivački sud koji se sastoji od članova selekcijske komisije kojima se pridružuju još dva inozemna člana, dizajneri Ajdin Bašić (Slovenija) i Kostas Medugorac (Njemačka). Jedna nagrada već je poznata – riječ je o Nagradi HDD-a za životno djelo koja će biti dodijeljena dizajneru Borisu Ljubičiću, a poznata su i tri rada koja se natječu za Veliku nagradu Hrvatskog dizajnerskog društva, a to su: Centar za posjetitelje Crna Roda (tim autora: Clinica studio, Roth i Čerina, Niko Mihaljević, Ivana Fabrio, Franka Tretinjak, Borna Demel, Novena i Vanja Cuculić), izdavačka inicijativa Oaza Books (Oaza/Nina Bačun, Ivana Borovnjak, Roberta Bratović, Tina Ivezić, Maja Kolar, Maša Poljanec) i Publikacije Kunsthalle Wien (Dejan Kršić i Lana Grahek).


Autori vizualnog identiteta i postava izložbe su renomirani dizajnerski studio Šesnić &Turković. Izložba će, nakon Zagreba, u proljeće 2023. biti prikazana i u Multimedijalnom kulturnom centru u Splitu. Svi odabrani radovi mogu se pogledati i na online izložbi na adresi www.izlozba.dizajn.hr/2122.