Exportdrvo

DVA JAZZ FESTIVALA Autorski projekti lokalne scene

Davor Mandić

Zvonimir Radišić , Damjan Grbac,Alba Načinović, Spartako Črnjarić, Jed Baker / Foto Marko Gracin

Zvonimir Radišić , Damjan Grbac,Alba Načinović, Spartako Črnjarić, Jed Baker / Foto Marko Gracin

JazzTime i European Jazz Days potiču upravo lokalnu scenu i glazbenike s ovih područja, budući da u ovim vremenima ne možemo imati predstavnike drugih zemalja – rekao je Damjan Grbac



RIJEKA  Kulturna Rijeka ovaj će tjedan imati prigodu sadržajnije konzumirati jazz. Čak dva jazz festivala održat će se sukcesivno, jedan za drugim, od 2. do 5. rujna u Exportdrvu. JazzTimeRijeka nastavlja svoju dugogodišnju festivalsku tradiciju novim, 29. izdanjem, no prije njega kod publike sklone jazzu će se za afrimaciju probati izboriti novi festivalski projekt – European Jazz Days.


Oba projekta najavljena su na konferenciji za novinare u Exportdrvu, na kojoj su o projektima govorili umjetnički voditelj obaju festivala Damjan Grbac, jazz gitarist Zvonimir Radišić, jazz vokalistica Alba Nacinovich, blues gitarist Emir Grozdanić, jazz gitarist Spartaco Črnjarić i direktorica Rijeke 2020 Irena Kregar Šegota.


Aktivna riječka scena


Grbac je pojasnio da su zbog epidemiološke situacije spojili dva festivala, koji inače nisu trebali biti održani u ovo doba, a i naglasak će biti na lokalnoj sceni.




– Riječka scena je trenutno najaktivnija u Hrvatskoj, a i šire. A i JazzTime i European Jazz Days potiču upravo lokalnu scenu i glazbenike s ovih područja, budući da u ovim vremenima ne možemo imati predstavnike drugih zemalja – rekao je Grbac, predstavivši sve glazbenike koji će nastupati što u Exportdrvu što ispred njega, ovisno o vremenskim uvjetima.


Pa će tako u kontekstu European Jazz Daysa prvi dan, u srijedu, 2. rujna nastupiti Spart Jazz Quintet, Jed Becker’s Group feat. Elvis Stanić te Alba&Leo, a u četvrtak GIIPUJA, Zvonimir Radišić trio i Love Runners Band. Dan kasnije počinje JazzTime nastupom Marko Ramljak Banda, Joe Kaplowitz “Organic Intelligence” trija i B’s FUNstallationa, dok će u subotu svirati Robert Mikuljan quintet, Levačić/Kralj/Pavić Trio i Sterptet.


Autorske pjesme


Alba Nacinovich najavila je predstavljanje novog autorskog materijala dua Alba i Leo, spoj jazza i popa, koji izvode na svoj, specifičan način. I Emir Grozdanić je najavio novi autorski materijal Jed Bakers Groupa, koji će publika dobiti pomiješan s izvođenjem klasika, na koje je od njih i naviknula. Spartaco Črnjarić će sa svojim SpartJazz projektom također predstaviti autorske pjesme, i to na više jezika, a neće biti puno drugačije po tom pitanju ni u svirci Zvonimir Radišić Trija, koji će prema njegovu voditelju doći i uživati svirajući sa sjajnom ekipom.


Kregar Šegota je izrazila zadovoljstvo što u kontekstu Europske prijestolnice kulture ide nova jazz manifestacija, i to u prostoru Exportdrva, koji je, kako je rekla, riječka publika dosad sigurno već doživjela kao mjesto kulture. A s obzirom na to da je oko epidemiološke situacije sve neizvjesno, neizvjesna je i sudbina programa u njemu, no u planu je do konca listopada, a možda i kasnije, upriličiti više toga, od književnih i glazbenih programa do cirkuskih atrakcija.


Što se tiče dvaju jazz festivala, kako je istaknuo Grbac, koncerti počinju u 20 sati, a po pitanju ulaznica, osim što su besplatne, valja još reći da je njihov broj ograničen. Ako je koncert vani, onda na 400 osoba, a ako je unutra, onda na 150.