Exportdrvo

DVA JAZZ FESTIVALA Autorski projekti lokalne scene

Davor Mandić

Zvonimir Radišić , Damjan Grbac,Alba Načinović, Spartako Črnjarić, Jed Baker / Foto Marko Gracin

Zvonimir Radišić , Damjan Grbac,Alba Načinović, Spartako Črnjarić, Jed Baker / Foto Marko Gracin

JazzTime i European Jazz Days potiču upravo lokalnu scenu i glazbenike s ovih područja, budući da u ovim vremenima ne možemo imati predstavnike drugih zemalja – rekao je Damjan GrbacRIJEKA  Kulturna Rijeka ovaj će tjedan imati prigodu sadržajnije konzumirati jazz. Čak dva jazz festivala održat će se sukcesivno, jedan za drugim, od 2. do 5. rujna u Exportdrvu. JazzTimeRijeka nastavlja svoju dugogodišnju festivalsku tradiciju novim, 29. izdanjem, no prije njega kod publike sklone jazzu će se za afrimaciju probati izboriti novi festivalski projekt – European Jazz Days.


Oba projekta najavljena su na konferenciji za novinare u Exportdrvu, na kojoj su o projektima govorili umjetnički voditelj obaju festivala Damjan Grbac, jazz gitarist Zvonimir Radišić, jazz vokalistica Alba Nacinovich, blues gitarist Emir Grozdanić, jazz gitarist Spartaco Črnjarić i direktorica Rijeke 2020 Irena Kregar Šegota.


Aktivna riječka scena


Grbac je pojasnio da su zbog epidemiološke situacije spojili dva festivala, koji inače nisu trebali biti održani u ovo doba, a i naglasak će biti na lokalnoj sceni.
– Riječka scena je trenutno najaktivnija u Hrvatskoj, a i šire. A i JazzTime i European Jazz Days potiču upravo lokalnu scenu i glazbenike s ovih područja, budući da u ovim vremenima ne možemo imati predstavnike drugih zemalja – rekao je Grbac, predstavivši sve glazbenike koji će nastupati što u Exportdrvu što ispred njega, ovisno o vremenskim uvjetima.


Pa će tako u kontekstu European Jazz Daysa prvi dan, u srijedu, 2. rujna nastupiti Spart Jazz Quintet, Jed Becker’s Group feat. Elvis Stanić te Alba&Leo, a u četvrtak GIIPUJA, Zvonimir Radišić trio i Love Runners Band. Dan kasnije počinje JazzTime nastupom Marko Ramljak Banda, Joe Kaplowitz “Organic Intelligence” trija i B’s FUNstallationa, dok će u subotu svirati Robert Mikuljan quintet, Levačić/Kralj/Pavić Trio i Sterptet.


Autorske pjesme


Alba Nacinovich najavila je predstavljanje novog autorskog materijala dua Alba i Leo, spoj jazza i popa, koji izvode na svoj, specifičan način. I Emir Grozdanić je najavio novi autorski materijal Jed Bakers Groupa, koji će publika dobiti pomiješan s izvođenjem klasika, na koje je od njih i naviknula. Spartaco Črnjarić će sa svojim SpartJazz projektom također predstaviti autorske pjesme, i to na više jezika, a neće biti puno drugačije po tom pitanju ni u svirci Zvonimir Radišić Trija, koji će prema njegovu voditelju doći i uživati svirajući sa sjajnom ekipom.


Kregar Šegota je izrazila zadovoljstvo što u kontekstu Europske prijestolnice kulture ide nova jazz manifestacija, i to u prostoru Exportdrva, koji je, kako je rekla, riječka publika dosad sigurno već doživjela kao mjesto kulture. A s obzirom na to da je oko epidemiološke situacije sve neizvjesno, neizvjesna je i sudbina programa u njemu, no u planu je do konca listopada, a možda i kasnije, upriličiti više toga, od književnih i glazbenih programa do cirkuskih atrakcija.


Što se tiče dvaju jazz festivala, kako je istaknuo Grbac, koncerti počinju u 20 sati, a po pitanju ulaznica, osim što su besplatne, valja još reći da je njihov broj ograničen. Ako je koncert vani, onda na 400 osoba, a ako je unutra, onda na 150.