»Gavella«

Anja Đurinović u povodu predstave “Moderni oblici patnje”: ‘Presretni smo da smo se vratili u Frankopansku’

Ante Peričić

Foto IVAN BRKIĆ

Foto IVAN BRKIĆ

Mislim da predstava divno »sjeda« u prostor prekrasne, nove Male dvorane »Gavella«. Jelena Miholjević i Marko Petrić su genijalni glumci i divni kolege tako da je rad stvarno bio pjesma



ZAGREB – U kazalištu »Gavella« igra predstava »Moderni oblici patnje« Dine Vukelić, nastala u koprodukciji GDK-a »Gavella« i Ludens teatra. U predstavi glume Jelena Miholjević i Marko Petrić, a ulogu Silvije ostvarila je Anja Đurinović s kojom razgovaramo ovim povodom.


Iako je riječ o gavellijanskoj premijeri, predstava je svoju premijernu izvedbu imala još u prosincu 2022., a prva je proba održana prije točno godinu dana. Kako ju je publika prihvatila? Jeste li se uspjeli razigrati?


– Da, vrlo zanimljiv i neuobičajen životni put jedne predstave! Odigrali smo je do sada, čini mi se, desetak puta (svaki put u drugom gradu!) i to je puno pridonijelo njezinom razigravanju i nadogradnji. Naime imali smo priliku isprobati i osjetiti njezin puls kroz sva ta mjesta i publika je, rekla bih, jako dobro reagirala. To iskustvo igranja i uigravanja predstave prije ove »Gavelline« premijere je sreća u nesreći ovog našeg predugog umjetničkog izbjeglištva. No sada smo svi stvarno presretni da smo se vratili u Frankopansku, i mislim da predstava divno »sjeda« u prostor prekrasne, nove Male dvorane »Gavella«.


Podrška nezavisnoj sceni


Gdje vi vidite svoj život u kontekstu komada te kako komentirate režiju Darija Harjačeka i pismo Dine Vukelić?


– Mislim da su se njih dvoje odlično našli i lako dogovarali oko svega. Dario je taj komad već režirao kao radiodramu i točno je znao zašto i kako je želi postaviti i na sceni. Bavi se, da tako kažem, »suvremenim« problemima koji iz dana u dan postaju sve vidljiviji i ozbiljniji. I, unatoč mom nevjerojatnom »talentu« za jednostavno ne saznati sve strahote koje se oko nas zbivaju, događaji ovog tipa su me okrznuli, pa me time i ovaj komad jako zainteresirao i naveo na istraživanje i mozganje kako utjeloviti ovakvu građu.


Riječ je o suradnji institucionalne i nezavisne scene. Kako je igrati u manjem komadu? Uz vas, tu su i Jelena Miholjević i Marko Petrić.




– Iako jako volim velike ansambl predstave jer je čarolija koju stvara veliki ansambl istovremeno igrajući za istu stvar predivna, moram priznati da jednako volim i ovakve, komorne varijante. Drugi je to tip i procesa i predstave. Intimnije je i ima se više vremena za svakoga kada nas je samo troje. A i Jelena Miholjević i Marko Petrić su genijalni glumci i divni kolege tako da je rad stvarno bio pjesma. Mislim da je svaka kazališna suradnja dobra jer donosi nove mogućnosti. Na sve načine podržavam nezavisnu scenu i jako mi je drago da se ovo realiziralo u koprodukciji s Ludens teatrom uz koji je i ova predstava bila godinu dana na kotačima i obišla mjesta do kojih možda inače ne bi stigla.


Zaljubljena u »Gavellu«


U ansambl »Gavelle« ušli ste odmah nakon diplome na ADU-u. Koliko ste, kao mlada glumica, izgubili neigranjem u vlastitom kazalištu? Koje je najljepše sjećanje koje vas veže uz matični teatar?


– Iskreno, pokušavam ne misliti o tome koliko sam izgubila jer bih se samo zakapala sve niže. Nebrojeno puta sam tijekom ove tri i pol godine osjećala veliku tugu, anksioznost i neko beznađe. Toliko sam puta čula pitanje: »No, da, a kad se onda vraćate u ‘Gavellu’?!«, a moj odgovor: »Ne znam, uskoro, valjda…« mi je svakim novim ponavljanjem postajao sve neprihvatljiviji i bolniji. Puno se tu napunilo viškova koji su trebali biti izrečeni i odigrani, koji zatomljeni prelaze u frustraciju i jad. No, nasreću. To je sada iza nas! Uz »Gavellu« me veže jako puno prekrasnih sjećanja. Ti ljudi su mi prijatelji i bilo je toliko lijepih premijera, proslava rođendana, raznih gostovanja, suza i smijeha… Ali, evo, jako se dobro sjećam mog dolaska. Uskakala sam u ulogu Irine u »Tri sestre«: prekrasna predstava, divna uloga i neopisiva trema! Ali, svi su bili toliko divni da sam se smjesta zaljubila u to kazalište.


Kako komentirate situaciju na ADU-u?


– Joj, to je stvarno velika tema. Grozno mi je da se tako nešto bilo gdje događa.


Obnova koje »Gavelline« predstave vas najviše raduje i zašto?


– Sve obnove me raduju. Trenutno se baš jako veselim obnovi i nadogradnji predstave »Spaljena«. To je autorski projekt Filipa Šovagovića i Dubravka Mihanovića čiji smo prvi dio napravili za Festival svjetla prije godinu i pol i igrali je u Zvjezdarnici na Gornjem gradu. Sada, evo, radimo dalje i premijera će u »Gavelli« biti 8. prosinca. Uzbudljiva jesen!