BOŽIĆNI NAPJEVI

27. izdanje koncerta u katedrali sv. Vida: “Božić je judi” ove godine bez publike

Karmen Bosnić

Prošlogodišnji nastup - klapa Luka i Damir Kedžo, Foto Marko Gracin

Prošlogodišnji nastup - klapa Luka i Damir Kedžo, Foto Marko Gracin

Svi željni božićnih pjesama i blagdanskog ozračja prijenos će moći pratiti u programu Radija Rijeke te putem YouTube kanala HGU-a



U katedrali ssv. Vida u subotu, 26. prosinca u 20 sati bit će održan tradicionalni božićni koncert »Božić je judi«, no 27. izdanje ovog glazbenog događaja odvijat će se bez publike zbog epidemioloških mjera zaštite od zaraze koronavirusom, no zahvaljujući tehnologiji svi željni božićnih pjesama i blagdanskog ozračja prijenos programa moći će pratiti na Radiju Rijeci te putem YouTube kanala Hrvatske glazbene unije.


Nastupit će Marko Tolja, Tina Vukov, Martina Majerle, Ivan Pešut, ženska klapa Luka, članovi Udruge sopaca otoka Krka, Pučki pjevači s otoka Raba, Duško Jeličić, Mario Lipovšek Battifiaca, Joso Butorac, Medea Market Sindik, Aleksandar Valenčić, Trio Veljak, Silvana Jeličić, Diana Grubišić Čiković, Dorian Rubeša i Mladen Žmak. Program će voditi Jadranka Čubrić.


»Božić je judi« sada je već tradicionalni koncert Hrvatske glazbene unije Primorsko-goranske županije – Podružnice Rijeka i Radija Rijeke koji se održava od 1994., a naziv »Božić je judi« dobio je po pjesmi za koju je te godine glazbu i tekst napisao Dražen Turina Šajeta.




Svoju prvu glazbenu božićnu čestitku s burovitog su riječkog Korza uputili 22. prosinca, te se od tada, svakog prosinca, glazbenici okupljaju kako bi zapjevali tradicionalne božićne napjeve Hrvatskog primorja, Sjevernojadranskih otoka i Istre, hrvatske i božićne pjesme iz cijelog svijeta. Na svakom se koncertu uvijek izvode Radujte se narodi, Tiha noć i Božić je judi, a na kraju koncerta i Narodi nam se. Koncert je karakterističan i po Čestitki glazbenika, članova HGU-a, koju izvođači upute nakon pjesme “Božić je judi”.


Iza tog projekta stoji veliki trud i ljubav stotine glazbenika primorskog kraja i otoka, koji žele da i u 2020. božićna glazba dođe do njihove vjerne publike i slušatelja, da im ugrije srca i nahrani duše, te da ipak zajednički proslave Božić.