BUDI KAO COCO CHANEL

Knjiga novinarke i spisateljice Aurélie Godefroy: Priručnik za modu i što bolje snalaženje u svijetu

Sandy Uran

Francuska autorica svojom je knjigom dala uvid u život Gabrielle Chanel, poznatije kao Coco, pritom stvarajući paralelu njenog stava prema životuMudre riječi s potpisom G. J. Arts koje glase »Il y a deux avantages a posséder quelques connaissances: l’on juge moins et l’on juge mieux«, što bi u prijevodu značilo »Postoje prednosti kad se posjeduje svojevrsno znanje: manje sudimo i sudimo bolje«, jedan su od omiljenih citata francuske novinarke i spisateljice Aurélie Godefroy, koji možemo pronaći na njenoj službenoj stranici, a koji izražava njezin stav spram promišljanju života.


Godefroy, koja u svom književnom opusu ima djela u kojima piše o harmoniji i vječnim mudrostima, katoličkim ritualima i simbolima te sofizmu, autorica je i knjige »Budi kao Coco Chanel«, koju je s francuskog prevela Sandra Karić u izdanju VBZ-a, a koju je Francuskinja posvetila kćeri i prabaki.Inspirativni citati
Djelo predstavlja svojevrsni priručnik za modu, ali i za, pojednostavljeno rečeno, »što bolje snalaženje« u svijetu. Coco Chanel je uvijek aktualna. Nedavno je na televiziji prikazana tv serija biografske naravi. A u Rijeci se do 1. listopada može razgledati izložba naslovljena »Mi.Ona.Coco« čija je tematika vezana za stvaralaštvo proslavljene modne kreatorice, ali isto tako i za njezin utjecaj na feminizam i žene.


I u pogledu mode, oslobađanja od korzeta, kao i u promišljanju života i djelovanja žena u kontekstu ostvarivanju vlastitih poslovnih ambicija u svijetu, koji nije uvijek naklonjen ženama, te se nerijetko moraju boriti za svoje mjesto pod suncem, kako u prošlosti tako i u 21. stoljeću. To je razlog više zašto posegnuti za knjigom »Budi kao Coco Chanel« u kojoj otkrivamo detalje vezane za stvaralaštvo Coco i njezine kultne modne odjevne predmete, kao što je torbica 2.55 ili ženski kostim.


No, u knjizi autorica daje korisne savjete ženama koje žele unaprijediti svoj život i karijeru. Pažnju čitatelja privlače i citati Coco Chanel koji ponajbolje opisuju njezin stav spram života i pojedinih domena. Tako primjerice Coco kaže: »Žena ima onoliko godina koliko zaslužuje«, »Žalosti me vidjeti da žene slijepo slijede modu, na račun svoje osobnosti«, »Nije me briga što vi mislite o meni. Ja uopće ne razmišljam o vama«.Pametni savjeti


Aurélie Godefroy je svojom knjigom dala uvid u život Chanel, Gabrielle Chanel, poznatije kao Coco, pritom stvarajući paralelu njenog stava spram života s onim kako bi se zapravo trebalo odnositi u pojedinim životnim okolnostima, u kojima se moramo suočiti sa smrću bliske osobe i razočaranjima. Savjeti su to koje valja poslušati jer su pametni i dobronamjerni i život mogu učiniti lijepšim. Autorica se dugi niz godina bavi tematikom kvalitete života i stoga vrijedi pročitati knjigu i prihvatiti i primijeniti neke od savjeta jer pametan savjet uvijek valja poslušati. Uživajte u »Budi kao Coco Chanel«, knjizi koja spaja modu sa životnom mudrošću i obogaćuje način života.


O autorici

U svom životopisu Godefroy je navela kako ju je strast spram starim civilizacijama navela da studira arheologiju. Posvetila se tako studiju, a posebno onom koji se bavi proučavanjem starih Egipćana pri École du Louvre, Školi Louvrea, kasnije se specijaliziravši u pisanju i novinarstvu na CFJ, Centre de Formation des Journalistes, Centru za osposobljavanje novinara. Prilog o budističkoj mudrosti, »Sagesses bouddhistes« realizirala je za France 2, a pisala je i članke o što kvalitetnijem načinu života za brojne ženske francuske revije. Ima svoj podcast, a u svojoj bogatoj karijeri imala je prilike intervjuirati brojna poznata lica kao što su Dalai Lama, Michelle Obama, Marianne Williamson, Marion Cotillard, Satish Kumar, Patti Smith, Marianne Faithfull, Matthieu Ricard, s kojima je govorila o životu, zdravlju, jogi, meditaciji, emotivnom blagostanju i temama koje se bave unapređenjem kvalitete života.