Nova epizoda serije Z

“Zorro” opet u akciji: Nissan predstavio Z Proto

Edi Prodan

Fantastična žuta rapsodija / Foto HIROMITSU YASUI

Fantastična žuta rapsodija / Foto HIROMITSU YASUI

Ono čemu se mnogi čude je istina: da, dolazi s ručnim mjenjačemNissan je predstavio Z Proto, automobil kojim potvrđuje dolazak nove generacije legendarnog sportskog automobila serije Z. Predstavljen u Nissanovom paviljonu u Yokohami na virtualnom događanju emitiranom diljem svijeta, prototip se odlikuje novim dizajnom iznutra i izvana te V6 motorom s dva turbopunjača i ručnim mjenjačem.


Nissan Z Proto, prvi put najavljen u svibnju u videu naziva »Nissan A-Z«, odaje počast 50-godišnjem nasljeđu serije Z. Istovremeno je potpuno moderan sportski automobil.»Z je čistokrvni sportski automobil koji utjelovljuje duh Nissana«, izjavio je Makoto Uchida, glavni direktor Nissana. Za skice i razvoj zaslužan je dizajnerski tim u Japanu. Z Proto krasi svjež, privlačan dizajn karoserije sa siluetom koja odaje počast originalnom modelu. Obojen je u biserno žutu boju, boju koja je bila posebno popularna među kupcima prve generacije serije Z (S30) i modela 300ZX (Z32), s crnim krovom.

»Spajanje retro teme s temom koja nagoviješta budućnost bio je velik izazov«, izjavio je Alfonso Albaisa, šef dizajna u Nissanu.
Oblik poklopca motora i nakošena LED svjetla u obliku suze nepogrešivi su elementi originalnog Z-a. Dimenzije pravokutnog usisnika zraka slične su aktualnom modelu, uz dodatak ovalnih krilca koja mu daju moderniji izgled.


Poveznica s originalnim modelom Z najvidljivija je kad Z Proto gledate s boka. Linija krova proteže se od nosa vozila do pravokutnog stražnjeg kraja. Time je stvoren profil koji podsjeća na prvu generaciju modela Z, čiji je stražnji kraj bio malo niži od visine prednjeg odbojnika, što je Z-u dalo njegov prepoznatljiv stav. Karakteristični prijelaz sa stražnjeg bočnog stakla na niski stražnji kraj dodatno ističe taj efekt.


Bočni pragovi, prednji spojler i stražnji difuzor izrađeni od laganih ugljikovih vlakana osiguravaju okretne vozne osobine. Upečatljiv izgled modela Z Proto zaokružen je 19-inčnim aluminijskim naplatcima i dvama ispušnim cijevima.