Pali na testiranju

Tesla opozvao 1,1 milijun automobila zbog prozora koji mogu ‘uštipnuti’ putnike

P. N.

Reuters

Reuters

Uključeni modeli su Model 3 2017-2022, Model Y 2020-2021 i modeli S i X 2021-2022 Modeli S i XAmerička tvrtka Tesla koja proizvodi električna vozila uočila je grešku na prozorima kod 1,1 milijuna svojih automobila koji bi mogli “uštipnuti” putnike tijekom zatvaranja.


Zatvaranje prozora bi se trebalo zaustaviti ako senzori ukažu na prepreku, ali tvrtka Tesla je priopćila da je testiranjem otkriven mogući problem kod nekih   prozora njenih automobila, javlja CNN.


Vlasnicima Teslinih automobila poručeno je da će tvrtka nastojati riješiti problem bežičnim ažuriranjem softvera te da vozači automobila neće morati dovoditi svoja vozila na servis.
U dopisu koji je uputila američkim saveznim sigurnosnim regulatorima tvrtka Tesla  navodi kako nije upoznata s bilo kakvim pritužbama vlasnika na taj problem, a kamoli ozljedama ili smrtnim slučajevima te da je problem otkriven tijekom testiranja.
Problem je uočen kod modela Model 3 2017-2022, Model Y 2020-2021 i modeli S i X 2021-2022, javlja CNN.


Tvrtka Tesla je nekoliko puta opozvala neke svoje automobile jer joj je Nacionalna uprava za sigurnost prometa na cestama naredila da promijeni način na koji je automobil dizajniran.


Za razliku od tih opoziva, ovaj problem s prozorima proizlazi iz greške u proizvodnji.


Tvrtka je prethodno opozvala vozila zbog značajki koje su omogućile automobilima da polako voze usprkos znakovima zaustavljanja u nekim okolnostima kada je bila uključena “potpuna samostalna vožnja”.


Do opoziva je došlo i kada je bila omogućena reprodukcija videoigara na sredini nadzorne ploče čak i tijekom vožnje.