Hrvatska premijera

Stigao najnoviji Fordov crossover Kuga: Efekti koje donosi suprotni su mu od naziva

Edi Prodan

Foto Ford

Foto Ford

Početna cijena obnovljene, benzinske, bogato opremljene Ford Kuge je 210 tisuća kunaKuga je Fordov najprodavaniji SUV u Europi i najprodavanije Fordovo vozilo u regiji nakon Fieste i Focusa. Kupci su u 2018. kupili 153.800 modela Kuga, što je lani pridonijelo povećanju prodaje Fordovih SUV-ova za više od 19 posto.


Danas, sofisticirana i elegantna nova Ford Kuga donosi novu energiju u popularan SUV segment i na hrvatskom tržištu. Nudi i najelektrificiranije opcije pogonskih sklopova od svih Fordovih modela, poboljšavajući učinkovitost u potrošnji goriva do 30 posto.


Brojni motori


Novi skulpturalan elektrificiran SUV Ford Kuga dostupan je u pet izvedbi motora na hrvatskom tržištu: dizelski, benzinski, dizelski blagi hibrid, potpuno hibridni pogonski sklop s benzinskim motorom te Plug-In hibrid s benzinskim motorom.
Na hrvatsko tržište dolazi s 1.5 EcoBlue dizelskim motorom 120 KS, 2.0 EcoBlue dizelskim motorom 190 KS, 1.5 EcoBoost benzinskim motorom 150 KS te hibridnim mHEV 2.0 EcoBlue motorom 150 KS, potpuno hibridnim pogonskim sklopom 2.5 HEV 190 KS te Plug-In naprednom 2.5 PHEV 225 KS hibridnom pogonskom tehnologijom.


Kao i svi ostali Ford modeli na hrvatskom tržištu, Kuga dolazi uz petogodišnje jamstvo, uostalom i ocjenjena je s najvišom mogućom ocjenom od 5 sigurnosnih zvjezdica na testiranju sigurnosti neovisne organizacije za ispitivanje sudara Euro NCAP.Dostupna je od 209.990 kuna za bogato opremljeni model Ford Kuga 1.5 EcoBoost 150 KS Titanium Edition, čija oprema između ostalog uključuje 8-inčni dodirni zaslon te 12.3-inčnu’ digitalnu instrument ploču, navigaciju, stražnju kameru za parkiranje te senzore za pomoć pri parkiranju, tempomat s ASLD uređajem, automatsku klimu, aluminijske naplatke te najvišu razinu funkcionalnosti i sigurnosti u vožnji.


Potpuno nova Kuga nudi još intuitivniju udobnost i značajke pomoći vozaču, pružajući kupcima bolju povezivost u vožnji. Sofisticirane tehnologije uključuju ugrađeni modem FordPass Connect, tehnologije bežičnog punjenja i Fordov sustav za zabavu SYNC 31 kojeg podržava 8-inčni središnji zaslon osjetljiv na dodir.


Nove tehnologije, Stop & Go, prepoznavanje znakova ograničenja brzine i zadržavanje u unutar voznog traka, pomažu vozačima u zaustavljanju i pokretanju vozila i vožnji autocestom s većim samopouzdanjem nego ikad prije, dok svjetla koja predviđaju zavoje i prepoznaju te djeluju na temelju prometnih znakova pomažu vozačima da jasnije vide u mraku.


Projekcijski zaslon (Head-Up Display) pomaže vozačima da ne skidaju pogled s ceste, a Active Park Assist omogućuje potpuno automatizirane manevre parkiranja pritiskom na gumb.


Naglašena sigurnost


Potpuno nova Kuga prvi je SUV koji se temelji na Fordovoj novoj globalnoj C2 arhitekturi koja podržava poboljšanu aerodinamiku radi manje potrošnje goriva i smanjuje masu u odnosu na dosadašnje modele za do 90 kilograma u usporedbi s ekvivalentnim inačicama pogonskog sklopa.


Uz to, nova je arhitektura dizajnirana kako bi smanjila utjecaj sudara, donosi 10 posto veću torzijsku krutost za poboljšanu dinamiku vožnje i profinjenost te stvara više unutarnjeg prostora za Fordove modele srednje veličine, a istovremeno omogućuje izražajan i dinamičan dizajn.


Potpuno nova Kuga predstavlja prepoznatljiv novi vanjski dizajn koji je više skulpturalan i pojednostavljen s premium detaljima. Aerodinamičnija silueta uključuje dulji međuosovinski razmak koji stvara veći trag kotača na cesti čime se poboljšava vožnja i stabilnost, duži poklopac motora, manji kut stražnjeg vjetrobranskog stakla i nižu liniju krova. Rezultat je energičniji, dinamičniji i iskoristiviji izgled nego ikad prije.


Osvježenje je na hrvatskoj crossover sceni kao i jedan od razloga da u ovoj teškoj godini, prodaja Kuge je naime već krenula, podigne Fordove prodajne brojke koje do sada na našem tržištu nisu bile ni blizu ugledu i prihvaćenosti ove marke.