Predviđanja stručnjaka

Skupa cijena pandemije: u ovoj godini u Europi prodaja automobila pada za 22 posto

T.I.

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Gledano globalno, očekuje se da će ove godine biti prodano 77 milijuna novih vozila u cijelom svijetu, što je 14 posto manje nego u 2019. godini. Predviđa se blagi oporavak u 2021. godini, 10-postotni rast prodaje, na 85 milijuna vozilaPrema projekciji tvrtke za analitiku LMC Automotive, drugi val zatvaranja zbog pandemije koronavirusa skupo će koštati europsku auto-industriju, predviđa se 300 tisuća manje prodanih novih automobila u Europi do kraja godine.  „Drugi val pandemije zaustavio je oporavak prodaje i pred sobom imamo nepoznati broj mjeseci u kojem će auto-industrija trpjeti gubitke dok se ne pronađe cjepivo“ – pojasnio je predviđanja u video prezentaciji analitičar LMC-a Jonathon Poskitt.


Prije negoli je došlo do novih strožih mjera zatvaranja širom Europe, LMC je predvidio da će prodaja automobila u Europi pasti za 22 posto u odnosu na 2019. godinu. Nove mjere navele su analitičare da revidiraju prijašnje prognoze ka većem pesimizmu. Smatraju da će stroge mjere imati loš utjecaj na raspoloženje potencijalnih kupaca i u prvoj polovici naredne godine i očekuju za 250 tisuća manju prodaju automobila nego što bi bio slučaj u normalnim uvjetima.


Gledano globalno, LMC očekuje da će ove godine biti prodano 77 milijuna novih vozila u cijelom svijetu, što je 14 posto manje nego u 2019. godini. Na globalnoj razini predviđa se blagi oporavak u 2021. godini, 10-postotni rast prodaje, na 85 milijuna vozila.
Po glavnim tržištima to bi trebalo izgledati ovako: u Europi bi moglo biti prodano 16,2 milijuna vozila što je pad od 22 posto. Slijedeće godine prodaja će porasti za 15 posto, na 18,7 milijuna vozila.


U Sjevernoj Americi očekuje se prodaja 17 milijuna vozila, što je 16 posto slabije nego u 2019. Za 2021. oporavak je skromniji od onog koji se očekuje u Europi, 9 posto.


Za razliku od američkog i europskog, na najvećem, onom kineskom, očekuje se veća stabilnost. Predviđena prodaja je 24,1 milijuna vozila što je pad od tek 6 posto u odnosu na 2019. U 2021. trebalo bi biti prodano 7 posto više vozila.