Premijera

Redizajn Škode Superb: Pogledajte ljepoticu u povišenoj Scout opciji

Edi Prodan

Foto Škoda

Foto Škoda

Najvažnije novosti redizajnirane verzije Škode Superb su da dolazi kao plug-in hibrid te u privlačnoj, povišenoj Scout opcijiVrijeme leti! Iako se čini kao je bilo nedavno da smo ostali poprilično ugodni iznenađeni pojavom nove generacije najveće Škodine limuzine Superb, došlo je vrijeme i za njezin redizajn. Koji se nije pretjerano zadirao u njezinu bit, što je jako dobro, ali je donio neophodna osvježenja – ipak je riječ o automobilu koji je predstavljen još 2015. godine, i to upravo u ovo vrijeme. Ono št je također dobro – Škoda se nikad ne zadovoljava s postojeći m stanjem, s činjenicom da se neki njezini modeli dobro prodaju pa im nisu potrebne nikakve nadopune. Ne, suprotno jer Superb će se sada moći nabaviti i kao privlačna Scout opcija.


Kako je i poznato, Scout kod Škode znači da je model povišen i dodatno zaštićen kako bi se mogao kretati i po teškim terenima. K tom, a riječ je i o apsolutno najtraženijim modelima u današnjem automobilskom svijetu, na taj način Superb postaje još moderniji i još privlačniji.


Ono što je kod redizajniranog Superba najvažnije, jer nisu to lagane »kozmetičke« dorade koje vesele ali ne mijenjaju bit, je činjenica da Superb sada dolazi i kao – hibrid, bolje rečeno kao plug-in. Dakle, hibridna komponenta uključuje vrlo izdašni benzinski motor čija je zapremina 1,4 litara uz snagu od156 »konja«. Kada se tome pridoda još i 114 KS što dolaze iz jednog elektromotora, ukupna snaga dolazi do 218 KS.
Ono što je također jako važno, autonomija samo uz pomoć baterije je prema WLTP sustavu nemalih 55 kilometara, naravno uz laganu vožnju terenom ujednačene, ravničarske konfiguracije. Baterija kapaciteta 13 kWh može se u cijelosti napuniti za 3,5 sati što ujedno znači da se »život u gradu« može organizirati na način da se benzinski motor skoro i ne koristi. Svakako, ne manjka mu ni »običnih« motora: 1.5 TSI od150 KS, 2.0 TSI dolazi do 190 KS, a tu je i najmoćniji – 2.0 TSI 272. Dizelaša su tri: 1.6 TDI od 120 KS, 2.0 TDI – 150 KS i 2.0 TDI od 190 »konja«.


Kad je Scout u pitanju, Superb dolazi s dva motora. Snažniji je poznati benzinac od 272 KS, dok je dizelaš nešto umjereniji, 190 mu je »konja«. No bez obzira na manju snagu, ne fali mu dinamike. S obzirom da Sout dolazi isključivo u karavanskoj verziji, istaknimo i to da mu je volumen prtljažnika 660 litara.