Na dva kotača

Prijatelj i pratitelj za cijeli život: BMW motocikli uskoro slave sto godina postojanja

Edi Prodan

BMW motocikli, jedni od najboljih proizvoda na dva kotača, uskoro će proslaviti 100. obljetnicu postojanja, a da čitavo vrijeme nisu napustili najvažniju odrednicu - kvalitetuSudimo li po vremenskim prilikama kojima svjedočimo veći dio proljeća, ljeto nije ni blizu. Iskustveno, a tako je već niz godina, jasno nam je kako klimatske promjene danas definiraju – oštri rezovi. Nema prijelaznih godišnjih razdoblja kao što je to proljeće već iz zime uskačemo u ljeto. A najtoplije godišnje doba je ujedno ono što najviše veseli zaljubljenike u – motocikle. Dvokotači osim što znače najuzbudljiviju dinamiku u cestovnom prometu, ujedno su i simbol nesputanog putovanja, simbol slobode.


Kad je riječ o BMW motociklima, riječ je o jednim od najboljih proizvoda na dva kotača koji će uskoro, 2023. godine proslaviti 100. obljetnicu postojanja. Prvi model R32 nastao je u okviru posebnog ogranka Motorrad. Iskustva je temeljio na proizvodnji avionskih motora, a od prvog svog primjerka bavarski BMW se jasno odredio – samo najviši standardi kvalitete i dinamike. Takve postulate svih ovih desetljeća jako dobro prepoznaje i tržište jer BMW Motorrad bez problema osvaja ne samo njemačko gdje i ostvaruje najveći dio svoj prodaje, nego i ona jako razmažena i poput SAD, Francuske, Italije, Velike Britanije… Dokazuje sve navedeno činjenica da je BMW Motorrad i u godinama ekonomske krize koju smo živjeli proteklog desetljeća bez problema ostvarivao dvoznamenkasti godišnji prodajni rast s čime se može pohvaliti jako mali broj proizvođača motocikala.


Ono što je također potvrda ispravnosti odluke iz daleke 1923. godine je podatak da je BMW, uz nekolicinu talijanskih proizvođača, jedan od rijetkih što i dalje čuva boje europske proizvodnje dvokotača. Pod najezdom japanskih, kasnije i još nekih dalekoistočnih proizvođača mnogi europski recentni brandovi su nemoćni propadali, ne i Bavarci. Štoviše, krize kao da su ih jačale, ali održala ih je i beskompromisna odanost kvaliteti što je i inače u pravilu – dobitna kombinacija. S vremenom je tako nastala krilatica popularna među vlasnicima BMW motocikala kako se kupnjom nekog od njihovih proizvoda, a posebno se to odnosi na GS modele kojih je u 40 godina postojanja prodano u milijunima komada, dobiva pratitelja i prijatelja za – čitav život.