TRGOVCI NEZADOVOLJNI

Ovo je početak pada cijena rabljenih automobila: Sve je otišlo predaleko, neki su čak bili skuplji od novih auta

P. N.

Reuters

Reuters

Vrijednost rabljenih vozila u SAD-u pala je za 14 posto prošle godine te će pasti za još 4 posto ove godine.Više od dvije godine trgovici rabljenim automobilima trljali su ruke od sreće, a sada se situacija mijenja. Takve su najave s najznačajnijg svjetskog tržišta, SAD-a, koje u gotovo svemu još diktira trendove. S pandemijom koronavirusa prorijedila se ponuda novih vozila zbog problema s opskrbom čipovima pa su rabljena vozila počela dobivati na cijeni do neslućenih razina – neki godišnjaci bili su skuplji od novih automobila, piše revija HAK.


The New York Times piše da cijene rabljenih sada padaju, odnosno tržište se normalizira, uz dramatičnu krizu velikih trgovaca poput Carvane. U posljednjem kvartalu prošle Carvana je imala gubitak od 500 milijuna dolara i otpustila je 4000 zaposlenika.


Vrijednost rabljenih vozila u SAD-u pala je za 14 posto prošle godine te će pasti za još 4 posto ove godine.
Razlozi? Amerikanci kupuju manje rabljenih automobila zbog straha od recesije i povećanja kamatnih stopa na kredite. One su rasle zbog obuzdavanja inflacije, kao što znamo svi mi ekonomisti-početnici. Američki trendovi obično su značajni i za europsko tržište pa ćemo vidjeti što i nas čeka.