Odgoda plana

Njemačka ipak neće imati milijun električnih auta na cestama do 2020. Fali im punionica

Hina

Reuters

ReutersNjemačka neće uspjeti ostvariti zacrtani cilj o milijun električnih vozila na cestama do 2020., nego tek do 2022. godine, zbog visokih cijena tih vozila i manjka punionica, procijenili su savjetnici njemačke vlade.


Savjetodavna grupa NPE objavila je u izvješću o provedbi tog plana da će zacrtani broj električnih vozila uspjeti dosegnuti tek u 2022. godini. Početkom 2018. godine na njemačkim je cestama bilo samo 98.820 vozila na električni ili hibridni pogon.


NPE prati stanje na tržištu električnih vozila od 2010. godine, kada su predložili cilj o milijun električnih automobila do 2020. godine koji je vlada usvojila.
Objava iz Berlina nije nikoga iznenadila i njemačka kancelarka Angela Merkel već je prošle godine priznala da nije vjerojatno da će se ostvariti taj cilj.U NPE-u napominju da postoji više razloga za to, uključujući i visoku cijenu električnih vozila u odnosu na automobile na klasični pogon i u prošlosti manji broj dostupnih modela.


Nedostaje i infrastruktura – potrebno je više punionica za električne automobile.


Kancelarka je ipak i dalje optimistična: »Napredujemo. Uspjeli smo uspostaviti masovno tržište, a sada to trebamo proširiti«, kazala je Merkel u srijedu.