Loše vijesti sustižu jedna drugu

Nakon objave da otpuštaju 10 posto radne snage, dionica Tesle dodatno pala

T.I.

Foto: iStock

Foto: iStock

Dionice Tesle pale su za 6 posto, što je najniža cijena još od svibnja prošle godine. Cijena dionice danas niža je čak 60 posto od najveće razine postignute u studenom 2021. godineKad Facebook ili slični tehnološki div otpušta dio radne snage kako bi smanjili troškove, odnosno povećali profitabilnost, cijene dionice takvih tvrtki obično rastu. No to se nije dogodilo nakon što je jučer procurio interni memorandum Elona Muska kojim najavljuje rezanje radne snage u Tesli. Dionice Tesle pale su za 6 posto po najavi otkaza, što je najniža cijena još od svibnja prošle godine. Cijena dionice danas niža je čak 60 posto od najveće razine postignute u studenom 2021. godine.


Pad dionice koji orati vijesti o smanjivanju broja radne snage, još je jedan znak u nizu da je najveći proizvođač električnih automobila u problemima, odnosno da su prognoze o profitabilnosti Tesle prilično sive. Početkom ovog mjeseca objavljen je pad isporuke broja vozila u prvom kvartalu, iako je tvrtka pribjegla politici snižavanja cijena vozila kako bi ostala konkurentnom. U isto vrijeme, kineske nove tvrtke poput BYD-a počele su ozbiljno uzdrmavati status Tesle kao neprikosnovenog lidera na tržištu električnih automobila konkurentnim modelima i niskim cijenama. Također, velike klasične automobilske tvrtke sa Zapada postaju sve konkurentnije u segmentu električnih modela. I svi izbacuju nove i nove modele. Osim Tesle, koji nikako da “pošteno” na tržište izbaci i dugo najavljivani futuristički pick-up  Cybertruck čija je budućnost upitna s obzirom da je riječ o vrlo avangardnom vozilu. Zapravo, počeli su ga isporučivati u studenom 2023., ali zasad je svega nekoliko desetaka komada došlo do kupaca što Teslu, između ostalog, predstavlja prilično neozbiljnom tvrtkom.


Tesla je krajem prošle godine imala oko 140 tisuća zaposlenih širom svijeta, u Muskovom memorandumu stoji da će 10 posto morati otići, riječ je dakle o oko 14 tisuća ljudi.
“Dok pripremamo tvrtku za sljedeću fazu rasta, iznimno je važno sagledati svaki aspekt tvrtke za smanjenje troškova i povećanje produktivnosti. Kao dio tog napora, izvršili smo temeljit pregled organizacije i donijeli tešku odluku da smanjimo broj zaposlenih za više od 10% na globalnoj razini” – stoji u Muskovom memorandumu.


No, tu pesimističnim vijestima koje loše utječu na vrijednost Tesle na burzi,  nije kraj. Usporedo s memorandumom o otkazima stiže i informacija da Teslu napuštaju dva važna čovjeka u hijerarhiji, Teslin veteran i dugogodišnji šef odjela razvoja baterija Drew Baglino i potpredsjednik tvrtke za javnu politiku Rohan Patel koji je u Teslu stigao 2016. s mjesta savjetnika tadašnjeg predsjednika Baracka Obame.