Fora

Mate-kino i Škoda s betonskim zračnicama iz Otočca resi Muzej automobila u Beogradu

Marin Smolčić

Fotografije Srđan Ljubić / Klub ljubitelja oldtajmera

Fotografije Srđan Ljubić / Klub ljubitelja oldtajmera

U teška vremena poslije Drugog svjetskog rata vlasnik Škode Mate Kasumović se u nedostatku unutrašnjih guma, tzv. zračnica dosjetio i jednostavno izlio beton u gumu, pomiješao ga sa sijenom da bi dobio lakšu i čvršću »zračnicu«OTOČAC – Svako malo iz grada na rijeci Gacki stižu vijesti o oldtimerima koji su promijenili vlasnike i mjesto boravka. Godinama je po Otočcu prolazio automobil »Škoda 430« čiji je ponosni vlasnik bio Mate Kasumović, zvani Mate-kino. Bio je vlasnik prvog i posljednjeg privatnog kina u tome gradu.


Zadnja informacija vezana je za automobil »Škoda 430« iz 1933. godine bila je kako su automobil 1981. godine kupila dvojica Beograđana. Nakon temeljite restauracije Škoda danas krasi privatni Muzej automobila Bratislava Petkovića u Beogradu.


Uz mnoge zgode i nezgode vezane uz ovaj oldtimer ide i jedna vrlo zanimljiva činjenica. S obzirom da su bila teška vremena poslije Drugog svjetskog rata prvi vlasnik Škode Mate Kasumović se u nedostatku unutrašnjih guma, tzv. zračnica dosjetio i jednostavno izlio beton u gumu, pomiješao ga sa sijenom da bi dobio lakšu i čvršću »zračnicu«!

Fotografije Srđan Ljubić / Klub ljubitelja oldtajmera


Razvaljeno kino obitelji Kasumović godinama je bilo pravo »groblje automobila«, njihovih rezervnih dijelova i općenito opreme za oldtimere nekoliko svjetski poznatih proizvođača. Veći dio tih rezervnih dijelova starih automobila završio je u Rijeci gdje su ih vrijedni i uporni majstori ugrađivali i davali im novi smisao i sjaj.


Fotografije iz beogradskog Muzeja automobila dovoljno govore o Škodi 430 nekad i sad!