Jednostavni koraci

Kako uštedjeti na gorivu minimalno 20 posto? S ovih šest savjeta to postaje itekako moguće

NL native

Foto iStock

Foto iStock

Kod novih modela automobila serviseri savjetuju da točite kvalitetna premium goriva, a to su primjerice Inin Eurosuper 95 Class Plus ili Eurosuper 100 Class Plus, jer će tako motor dulje trajati, a servis biti rutinski.Gotovo svi volimo putovati, no dok neki obožavaju svoje automobile, drugima je vozilo nužno zlo. Neki svojim automobilima daju čak i imena, dok ih drugi razlikuju isključivo po boji. No, jedno je svima zajedničko – svi bi htjeli uštedjeti na gorivu, odnosno voziti se dulje za manje novca. Iako na prvu zvuči nemoguće, postoji zapravo nekoliko jednostavnih koraka koje je potrebno slijediti kako biste u vrlo kratkom roku osjetili prve efekte uštede na gorivu.


Redovito održavajte vozilo


Vlasnici novih automobila svoja vozila uglavnom redovito servisiraju jer je to uvjet da bi im vrijedila garancija. No, ako ste vlasnik starijeg vozila koje niste dulje vrijeme servisirali, svakako to učinite, ponajprije stoga što je samo tehnički ispravno vozilo – sigurno vozilo.


Servis je ulaganje u sigurnost


Prljave svjećice, nečisti zračni filter ili začepljen filter ulja povećavaju potrošnju goriva. 
I redovita zamjena ulja također je važna za ekonomičnu potrošnju goriva. Ulje valja mijenjati prema određenom broju prijeđenih kilometara, obično nakon 10.000 do 15.000 kilometara ili najmanje jednom godišnje, odnosno držati se specifikacije proizvođača, osobito kod novijih modela automobila. No, osim izmjene ulja, važno je i redovito mjeriti njegovu razinu u motoru, pa otprilike na svakom drugom ili trećem točenju benzina na Ininoj pumpi, izvucite šipku ulja i provjerite je li ono između oznake za minimalnu i maksimalnu količinu ulja. Dotočite ulje ako ga je premalo, ali ne prelazite oznaku za maksimum.


Uz promjenu ulja jednom godišnje, uobičajeno se mijenja i filter ulja, a tu je i niz drugih dijelova koje treba kontrolirati nakon određenog broja prijeđenih kilometara. 


Veliki servis uobičajeno se radi nakon dvije godine ili 30.000 prijeđenih kilometara. 


Kod novih modela automobila serviseri savjetuju da točite kvalitetna premium goriva, a to su primjerice Inin Eurosuper 95 Class Plus ili Eurosuper 100 Class Plus, jer će tako motor dulje trajati, a servis biti rutinski.Redovni servis automobila košta, no shvatite to kao dobro ulaganje jer on znatno pridonosi sigurnosti u vožnji, produžuje vijek automobila, utječe na njegove performanse te smanjuje potrošnju goriva i emisiju štetnih plinova u okoliš.


Jednom godišnje provjerite »geometriju« podvozja 


Često penjanje preko rubnika značajno narušava geometriju podvozja pa tako i automobila u cijelosti. Posljedica je nejednako trošenje pneumatike, smanjenje sigurnosti, i dakako povećana potrošnja goriva. Kontrola je poželjna jednom godišnje.


Provjerite ispušni sustav 


Da nešto nije uredu s ispušnim sustavom, najčešće nas upozori zvuk iz ispušne cijevi. Ispušni sustav zbog velike izloženosti prometnici jako je osjetljiv na udarce razne vrste, a zimi na djelovanje soli kojom se posipaju ceste. Njegova neispravnost također utječe na povećanje potrošnje goriva i smanjenje snage motora.


Popravite oštećene dijelove karoserije


Dizajneri automobila strogo moraju voditi računa o aerodinamici jer njeno narušavanje izravno utječe na potrošnju goriva, kao i otpala ratkapa. Stoga svako oštećenja karoserije valja popraviti jer izaziva i veću potrošnju goriva, i naravno, ružno izgleda.


Promijenite istrošene gume i redovito provjeravajte tlak u gumama


Promijenite gume kad se istroše, a to treba učiniti otprilike svake četiri godine. Istrošene gume znače dulji zaustavni put i veliku opasnost za sigurnost u vožnji. Isto tako, povećavaju svakodnevnu potrošnju goriva, baš kao i prenizak tlak u gumi. 


Foto iStock


Foto iStockRedovito provjeravajte tlak u gumama sukladno uputi proizvođača, otprilike nakon svaka dva ili tri odlaska na Ininu benzinsku postaju, a svakako to učinite prije većih putovanja. 


Također, pri kupnji guma obratite pažnju na informacije koje daju proizvođači. Gume su prema uštedi goriva razvrstane u 7 klasa, od A koje najviše štede gorivo, do G koje najmanje štede.


Također, na energetskoj oznaci guma pronaći ćete i jako važne informacije o prijanjanju guma na mokroj podlozi i razini buke koju stvaraju.


Ostale savjete za racionalnu vožnju pogledajte OVDJE.