Vozite u skladu s prirodom

Jeste li čuli za ekostil vožnje? Odvažite se već danas i vaš novčanik će vam biti zahvalan

NL native

Foto iStock

Foto iStockSmanjena potrošnja goriva dobra je za budžet, ali i ekološki imperativ jer je cilj Europske unije, čiji smo i mi dio, smanjenje CO₂ do 2020. godine na 95 grama po prijeđenom kilometru.


Ekostil vožnje


Usvajanje ekostila vožnje koji je u skladu s prirodom, podrazumijeva smanjenje potrošnje goriva i smanjenje emisije ispušnih plinova. No, to nije spora vožnja koja ometa druge sudionike u prometu, već staložena vožnja ujednačenog ritma, uz praćenje prometne situacije. Loš, nervozan stil vožnje znatno povećava potrošnju goriva i brže troši određene sklopove vozila. 


Također, preporučuje se što češće kočiti motorom, dakle maknite nogu s papučice gasa, a kočnicu koristite kad je nužno. Izbjegavajte nagla ubrzanja i usporavanja vozila. Gradska vožnja, primjerice, povećava potrošnju goriva za čak dvadeset do trideset posto. Stoga, ne koristite vozilo na kratke rute da biste skoknuli na kavu ili obližnju trgovinu. Radije prošećite, to će dobro činiti vašem zdravlju, kao i vašem automobilu. 
Planirajte putovanja tako da imate dovoljno vremena da stignete na odredište. Vozite li dulje rute, primjerice na autocesti, svakako u plan puta uključite i pauze od petnaestak minuta, protegnite noge i okrijepite se u ugodnom ambijentu Fresh Cornera na odabranim Ininim maloprodajnim mjestima gdje nude velik izbor svježih pekarskih proizvoda, hrane i napitaka.


Poštujte prometne propise i ograničenje brzine, i time ćete smanjiti potrošnju goriva, a na cilj ćete doći samo šest minuta kasnije nego li da vozite iznad dopuštenih vrijednosti. A imajte na umu da biste prema novom zakonu, ovisno o prekoračenju brzine, mogli duboko posegnuti u džep i za prometni prekršaj zbog prebrze vožnje izdvojiti čak do 20 tisuća kuna, ostati bez vozačke dozvole na šest mjeseci ili do dvije godine ukoliko tri puta ponovite prekršaj.


Vozite pri niskom broju okretaja


Vozite na nižim okretajima i čim se oni podignu, prebacite u viši stupanj prijenosa. Najbolji trenutak je kod 2.500 okretaja kod benzinskih motora te niže, na oko 2.000 okretaja, kod dizelaša.


Ispraznite prtljažnik od nepotrebnih stvari i tereta, skinite s krova nosače


Lakše vozilo treba manje energije pa troši i manje goriva. Prema nekim proračunima, 100 kilograma tereta povećava potrošnju goriva za 0,3 litara na 100 kilometara. Stoga, naravno i savjet


– izbacite nepotrebne stvari iz prtljažnika i ne punite spremnik do vrha jer lakši automobil troši manje energije za kretanje.


Foto iStock


Foto iStockNosači na krovu, nosači za skije ili sanduci mijenjaju aerodinamičnost vozila, povećavaju otpor i potrošnju goriva. Maknite ih s vozila kad vam više ne trebaju.


Isključite motor pri zaustavljanju


Kod utovara i istovara stvari, ili primjerice duljeg zaustavljanja na prijelazima preko ceste, isključite motor.


Racionalno s klima uređajem


Od sve električne opreme u autu koje troše električnu energiju, a koju motor mora nadoknaditi, najveći potrošač je klima uređaj. No, gotovo je nezamislivo ljeti voziti bez klime, ali je možemo kadgod je to moguće, koristiti racionalno. Primjerice, parkirajte auto ako je ikako moguće u hladu, a na kratkim rutama, kod stajanja i sporije gradske vožnje, ili kod primjerice temperature 25 ºC – isključite je, smanjite i jednostavno otvorite prozor. 


No, otvaranje prozora nije uputno kod brzina većih od 50 km/h, posebice na otvorenoj cesti, naravno – tada koristite klimu.


Zimi, naravno, koristite grijanje po mogućnosti na nižim temperaturama. Sustav za odmagljivanje ili odleđivanje stakala je također nužan, ali kad nam više nije potreban, treba ga isključiti.


Ostale savjete za racionalnu vožnju pogledajte OVDJE.