Sportska limuzina

Jedinstvena simbioza suprotnosti: Svjetska premijera Porschea Panamera

Edi Prodan

Porsche predstavlja opsežno dorađenu sportsku limuzinu Panameru koja je s novim hibridnim modelom i najbolja u klasiNovi Porsche Panamera pokriva sada još širi spektar.


On povezuje performansu sportskog vozila s komforom ekskluzivne limuzine. Posebice s 630 KS snažnim Panamera Turbo S ovaj proizvođač sportskih vozila naglašava svoj visok zahtjev u pogledu performanse najbolje u klasi. Novi top model nadmašuje vrijednosti performanse dosadašnjeg Panamera Turbo.


Porsche osim toga neprestano slijedi svoju E-Performance strategiju. Panamera 4S EHybrid nadopunjuje ponudu plug-in hibrida za kompletno novi pogon sa snagom sustava od 560 KS. Sam električni doseg je u usporedbi s dosadašnjim hibridnim modelima povećan do 30 posto. Komfor i sportski karakter u jednakoj mjeri profitiraju od unaprijeđenih komponenti vozila, kontrolnih sustava te nove generacije regulacije upravljanja i guma.
Novi Panamera Turbo S pruža s 630 KS i 820 Nm okretnog momenta i za 80 KS veću snagu i 50 Nm veći okretni moment nego dosadašnji vrhunski motor s unutarnjim sagorijevanjem Turbo. To znatno poboljšava performanse: standardni sprint je kod načina vožnje Sport Plus završen nakon 3,1 sekunde. Najveća brzina iznosi 315 km/h. Poznati četverolitreni V8 biturbo motor – razvijen u Weissachu, proizveden u Zuffenhausenu – je u tu svrhu temeljito dorađen.


Za sve nove Panamera modele su sustavi vozila i regulacije podešeni u smjeru sportskih karakteristika i komfora i djelomično potpuno iznova aplicirani. Tako primjerice dorađeni Porsche Active Suspension Management (PASM) pruža osjetno poboljšanje komfora prigušivanja. Osim toga, koristi se nova generacija regulacije upravljanja i guma. 4S E-Hybrid s baterijom od 17,9 kWh i do 54 km električnog dosega S novom Panamerom 4S E-Hybrid Porsche predstavlja još jedan plug in hibridni model usmjeren na performansu. Inteligentna kombinacija elektromotora snage 100 136 KS koji je integriran u PDK mjenjač s osam stupnjeva i 2,9-litarskog V6 biturbo agregata s 440 KS postiže se snaga sustava od 560 KS i maksimalni okretni moment sustava od 750 Nm. Na isti način oduševljavaju i performanse: U kombinaciji sa serijskim paketom Sport Chrono sprint uspijeva od nule do 100 km/h u 3,7 sekundi.


Novi Porsche Panamera od sada je dostupan za narudžbu te krajem listopada stiže kod trgovaca. U Njemačkoj cijene počinju s 91.345 eura za Panameru sa stražnjim pogonom. Svi ostali modeli imaju pogon na sve kotače, po cijenama od 95.289 do 179.737 eura.