Ariya

Isporuka Nissanovog novog električnog modela kasni u Europu zbog pandemije i nedostatka čipova

T.I.

Foto: Nissan

Foto: Nissan

Nissan se suočava s raznim industrijskim izazovima, uključujući nedostatak poluvodiča. Naš prioritet je osigurati da potpuno novi, potpuno električni Nissan Ariya isporučimo kupcima s najvišom razinom kvalitete " – priopćili su iz tvrtkeNissanova nova generacija Ariya električnog automobila najavljena je za Europu i SAD do kraja godine, no izgleda da će potencijalni kupci ipak morati pričekati malo dulje.


Naime, prema izjavi izvršnog dopredsjednika Asaka Hoshina koju prenosi Reuters, odgodili su početak prodaje Ariya vozila u Europi i SAD za početak naredne godine, a rezervacije će početi primati krajem ove.


Razlog za kašnjenje je utjecaj pandemije koronavirusa i globalna nestašica čipova koja je posebno pogodila proizvođače automobila. “Nissan se suočava s raznim industrijskim izazovima, uključujući nedostatak poluvodiča. Naš prioritet je osigurati da potpuno novi, potpuno električni Nissan Ariya isporučimo kupcima s najvišom razinom kvalitete ” – priopćili su iz tvrtke.
Prodaja u Japanu također je pomaknuta sa sredine 2021. na “ovu zimu”, a u Europi i SAD-u će uslijediti otprilike dva mjeseca kasnije.


Ariya je Nissanov prvi automobil na struju u skoro deset godina i ima vrlo futuristički izgled u usporedbi s njihovim starim (i popularnim) EV modelom Leaf. Dolazit će u izvedbi s jednim motorom FWD (215 KS) i dvomotornim “e-4ORCE” AWD (389 KS) za pogon na sva četiri kotača. Tu su i dvije različite opcije baterija, s baterijom od 63 kW i opcijskom baterijom od 87 kW. U verziji s jednim motorom, odnosno pogonom na dva kotača Ariya bi trebala s jednim punjenjem prevaliti  480 kilometara.