BEZ POGONA

Imate “strujića” usred nestašice struje: Tesla u Texasu moli vlasnike da svoje aute – ne pune

P. N.

Unsplash

Unsplash

Operater mreže preporučuje izbjegavanje punjenja tijekom vršnih sati između 15 i 20 sati, ako je moguće, kako bi se pomoglo naporima u cijeloj državi u upravljanju potražnjom – stoji u Teslinoj poruci.Veliki toplinski val u Teksasu utječe i na ogromno povećanje potrošnje električne energije. Svi se žele hladiti, klima uređaji su uključeni, a mreža pati i stenje. Iz mreže je ispalo čak šest elektrana, a time je izgubljen kapacitet proizvodnje struje za čak pola milijuna domaćinstava. Proizvođač električnih automobila Tesla, čije je sjedište u Teksasu, nakon toga je zamolio vlasnike svojih vozila da izbjegavaju punjenje svojih automobila tijekom vršnih opterećenja kako bi spriječili daljnje povećanje potražnje za električnom energijom, piše revija HAK.


– Operater mreže preporučuje izbjegavanje punjenja tijekom vršnih sati između 15 i 20 sati, ako je moguće, kako bi se pomoglo naporima u cijeloj državi u upravljanju potražnjom – stoji u Teslinoj poruci.


Texas ima treći najveći broj električnih automobila registriranih u Sjedinjenim Državama. Ovaj problem smo naglašava da nije bitno raditi na proširenju mreže punionica za električne automobile, nego je ključ i u povećanju proizvodnje električne energije. Bez toga, tijekom ovakvih kriza i vršnih opterećenja moglo biti biti ograničeno punjenje električnih automobila. Ozbiljan izazov za električnu mobilnost.