LIMENI LJUBIMCI

Hrvati imaju svoj zlatni trolist automobila: Uvjerljivo najprodavanija je Škoda Octavija, evo i poretka ostalih

Edi Prodan

Foto Reuters

Foto Reuters

U dosadašnjem dijelu godine najviše novih vozila prodao je Volkswagen, njih 4.113, pa na VW otpada 11,5 posto od ukupne  prodaje novih automobila.Dobar rujan, istina tek nešto bolji od kolovoza koji se baš nešto i ne može ponositi prodajnim brojkama, ali u odnosu na isti lanjski mjesec puno bolji. Konkretno bolji je za 22,5 posto, 3397 u odnosu na 2773 komada što je utjecalo i na kumulativnu prodaju za prvih devet mjeseci, tri četvrtine godine.


Lanjska je kumulativa bolja za pet posto – trenutni je zbroj 35.642, lani u isto doba 37.392 komada – no upravo ovi pokazatelji jasno daju do znanja kako će se ova godina ipak prodajnim brojkama postaviti iznad lanjske. Osnovni razlog ovakvoj pretpostavci leži u činjenici da se isporuka automobila konačno ustabilila.


Da naručeni primjerci pristižu ne uobičajenim, ali da znatno bržim ritmom no što je to bilo početkom godine, prije po prilici šest mjeseci. Sve one marke koje su imale problema s kompletiranjem svojih modela sada to čine znatno uspješnije, a dobar primjer za to je i povratak Suzukija na Top10 što se jako dugo čekalo baš zbog kašnjenja isporuka. Kad smo već kod “neobičnosti” istaknimo i to da je Tesla u rujnu bila 13. najprodavaniji proizvođač. Da, stigli su primjerci kupljeni “na poticaje” tako da u samo mjesec dana imamo registrirano 109 Tesli, ali zato po 50 Citroena, 24 Fiata, 34 Forda,… skoro po alanfordovskom ironičnom poučku “tko ima puno pomogni mu da ima – više”.
Kod modela apsolutno najprodavanija je Škoda Octavija.


Nje je u rujnu registrirano 232 komada, prvi do nje je Opel Crossland sa svega 107 primjeraka, dok ni jedna drugi model nije uspio prebaciti 100 registracija.


U generalnom poretku Octavija je prva, slijede Dacia Duster, Crossland, Dacia Sandero i KIA Stonic, dok je najprodavaniji Volkswagen T-Cross na šestoj poziciji.