Vozačko natjecanje

Gymkhana Riki Racing donosi oktanski spektakl u centar Buzeta

Edi ProdanJoš jedan buzetski vikend na prelasku ljeta u jesen dobiva trajni oktanski sadržaj.


Zadnji vikend rujna, odnosno 23. i 24.9., u centru Buzeta, na parkingu „Mašimova škulja“ održat će se  Gymkhana Riki Racing 2023 na kojoj se očekuje nastup tridesetak posebno pripremljenih vozila i vozača.


Ime je posuđeno iz konjičke discipline gymkhana. To su vremenski i/ili brzinski manevri u automobilu. Oni mogu sadržavati prepreke kao što su čunjevi, gume i bačve.
Vozač mora manevrirati kroz unaprijed određenu “stazu” i pritom mijenjati mnoge različite tehnike vožnje.


Jedini vozač, Hrvat, koji je vozio Gymkhanu izvan granica Lijepe naše je Marko Palijan.


– Sve je to OSV! Razlika između našeg OSV-a (ocjensko spretnosnih vožnji) koji su najbliži ovoj disciplini je podjela po pogonu auta a ne po kubikaži ili međuosovinskom razmaku. Dakle, vozila se dijele na prednji, stražnji i 4×4 pogon.


Zanimljivo je da nema vožnje unazad – rikverca, a da prepreke koje vozila moraju zaobići na ucrtanoj trasi poligona ne moraju biti čunjevi, nego stare bačve, gume, skulpture ili sve što se organizatoru čini dovoljno atraktivno da privuče pažnju gledatelja i vozača, istaknula je Paljan.


Vrhunski vozač Marin Nežić iz Buzeta i njegova tvrtka Riki Racing drugu godinu za redom organiziraju buzetsku Gymkhanu.


– Gymkhana se može opisati kao kombinacija ocjensko spretnosnih vožnji i drifta, u direktnoj borbi sa protivnikom. Vozači se bore u direktnom dvoboju, bez mogućnosti kontakta, pod pritiskom za boljim rezultatom od suparnika.


Vozači voze prema posebnom pravilniku pojedinog natjecanja, odnosno skici trkališta. Na trkalištu se nalaze dvije paralelne staze, iste konfiguracije i duljine. Nakon svake vožnje vozači zamjenjuju staze. Starta se u paru istovremeno, na znak startera ili semafora. Vozi se trening, kvalifikacijske vožnje, finale i super finale. Super finale je natjecanje pobjednika iz klase “prednji pogon” i “zadnji pogon”, pojašnjava Nežić.


U subotu su treninzi od 10 do 18 sati, u nedjelju je početak natjecanja u 13 sati, dok su finalne vožnje i Super Finale u 17 sati.