Uz električnu budućnost

Ford predstavio parfem koji miriše na benzin za lakšu prilagodbu kupaca “bezmirisnih” električnih automobila

T.I.

Ford je proveo istraživanje kako bi otkrio što će njihovim kupcima najviše nedostajati kad se prebace na električna vozila. Rezultati ankete su pokazali da je svaki peti vozač rekao da će im miris benzina najviše nedostajati, a gotovo 70% tvrdi da će im miris benzina nedostajati do neke mjereBenzin više nije u modi, ne zato što nije dovoljno efikasan energent, već zato što nas polako i neprimjetno ubija sad već preko sto godina. Prema raspoloživim podacima, u SAD-u od sveg zagađenja atmosfere stakleničkim plinovima, čak dvije trećine odnose se na korištenje fosilnih goriva. Osim što zagađuju atmosferu, štetno utječu na ljudsko zdravlje i posredno ubijaju ovaj planet izazivanjem nepredvidivih klimatskih promjena. Nije ni čudo da se automobilske tvrtke natječu u tome tko će prije napustiti motore s unutarnjim izgaranjem i svijetu ponuditi ekološki prihvatljivija rješenja.


Miris benzina, dakle, polako postaje prošlost, ali Ford se potrudio da nostalgičarima ipak ostavi dio osjećaja koji je pratio vožnju automobilom na benzin. Naime, dizajnirali su parfem s mirisom koji podsjeća na benzin kako bi zadovoljili novopečene vlasnike električnih vozila kojima nedostaje „aroma“ fosilnih goriva.


Parfem je prigodno upakiran u bočicu u obliku benzinske pumpe, a prilično je pametno nazvan Mach-Eau, aludirajući na riječ “macho” kombinirajući Fordov Mach-E s francuskom riječi “eau”, koja u prijevodu znači voda, ali se koristi i kao naziv za parfem (eau de toilette, eau de parfum).
Zanimljivo, proizvodnja ovakvog parfema nije tek dobar marketinški štos, nego zapravo želja kupaca. Kako je tvrtka iz Detroita u procesu potpunog prijelaza na električna vozila (s Mustangom Mach-E i električnim F150 koji su najavljeni u posljednje dvije godine kao predvodnica), provela je istraživanje kako bi otkrila što će njihovim kupcima najviše nedostajati kad više ne budu vozili aute na benzinski pogon. Rezultati ankete su pokazali da je svaki peti vozač rekao da će im miris benzina najviše nedostajati kada se prebace na električno vozilo, a gotovo 70% tvrdi da će im miris benzina nedostajati do neke mjere.


Iako nema sumnje kako je miris benzina svojevrsni fetiš nekim ljudima, pomalo je iznenađujuće da baš postoji potreba za kreiranjem parfema s tim mirisom, a definitivno bi bilo zanimljivo vidjeti sve detalje i metodologiju Fordova istraživanja.


Doduše, tvrtka je jasno stavila do znanja da Mach-Eau zapravo ne miriše u potpunosti na benzin, već se oslanja na određene kvalitete te arome, a razvijen je u partnerstvu s poznatim savjetnikom za mirise Olfictionom.


„Novi miris osmišljen je da pomogne uvesti ove vozače u budućnost vožnje kroz osjetilo njuha. Mach-Eau dizajniran je da zadovolji nos bilo kojeg korisnika; vrhunski miris koji spaja nijanse ispušnih dimova, aspekte gume, pa čak i “životinjski” element kojim se daje naznaka naslijeđu Forda Mustanga“ – poetski su se izrazili iz Forda u priopćenju vezanim uz njihov izlet u svijet parfema.


Nažalost, parfem se još ne može probati, Ford ga nije stavio na prodaju niti precizirao kada će se to dogoditi.