Savršeni sklad

FANTAZIJA NA ELEKTRIČNI POGON Pogledajte novi Lamborghini koji u svakom smislu pomiče granice

Edi Prodan

Savršeni sklad – Lamborghini Terzo Millennio

Savršeni sklad – Lamborghini Terzo Millennio

Fantastični Lamborghinijev prototip vrlo bi brzo mogao postati serijskim automobilom koji će u svakom smislu pomaknuti granice koje danas dodiruju sportski automobiliLamborghini je ovih dana predstavio prototip Terzo Millennio s kojim želi pomaknuti granice u kojima se danas kreću sportski automobili. Ekstremna hrabrost u oblikovanju, ali i činjenica da mu je namijenjen isključivo pogon na električnu energiju ukazuju na to da je za uglednu tvrtku iz Bologne budućnost apsolutno pretvorena u sadašnjost.


Mnogo se naime priča i piše o tome kako će se u skoroj budućnosti, već do 2025. ili do 2030. godine većina novoproizvedenih automobila u Europi biti – na struju. Mnogi to relativiziraju, čude se i ne mogu vjerovati, no kad takve najave stižu iz relevantnih izvora, dakle od samih proizvođača i to onih koji zapravo dominiraju svijetom na četiri kotača, nama preostaje jedino da im – vjerujemo.


Studija koja postaje stvarnost


Studija koja postaje stvarnost

A vjeruju im svakako i ljudi iz znamenitog mjesta Sant’Agata Bolognese, nedaleko Bologne koja je u povijesti svijeta na dva i četiri kotača ostavila nemalog traga, pa su tako Terzu Millenniju namijenili četiri elektromotora, na svaki dakle kotač po jedan. Podaci o konkretnoj snazi nisu poznati, ali nije teško pogađati jer vrlo je vjerojatno da će se mjeriti s četveroznamenkastom brojkom. Kako su pak elektromotori poznati i po tome da snagu isporučuju odmah, bez dijagrama kojim se pokazuje suodnos između okretaja motora i okretnog momenta izraženog u newton metrima, mogla bi to biti riječ o jednom od automobila s najvećim ikad zabilježenim ubrzanjem. Konkretno, oko dvije sekunde da bi se došlo do 100 km/h.


Ekstremna ubrzanja


Ekstremna ubrzanjaOno što će sasvim sigurno činiti probleme je baterija, odnosno njezin kapacitet. No, kako se i tu događaju značajne promjene, ima već danas automobila s dosegom i većim od 500 kilometara, tako da bi se uskoro moglo i tu zabilježiti značajne promjene. Težina Terza Millennija će uostalom biti nevelika jer koristi kompozitne materijale tako da navedena silina ne bi trebala biti pretjerano rastrošnom. Ono što je također fascinantno, na jedan »konj« doći će manje od dva kilograma čime će se ovaj automobil iz Volkswagen koncerna približiti njihovoj akviziciji na dva kotača, popularnim Ducati motociklima.


U svakom slučaju, kad se pojavi, a trebalo bi to biti do kraja desetljeća, Lamborghini Terzo Millennio će pomaknuti granice naših razmišljanja ali i poimanja o tome kako se, uz pomoć čega i koliko brzo automobili mogu kretati prometnicama.