Ekološki razlozi

BMW se u lipnju zauvijek oprašta od proizvodnje svojih legendarnih V12 motora

T.I.

The Final 12 edicija sastojat će se  - sasvim prigodno – od samo 12 komada i imat će posebne oznake, kotače i kupcima će biti na raspolaganju velika paleta boja i presvlaka da izaberu po svom ukusu prilikom narudžbeBMW od 1986. godine proizvodi u više varijanti V12 motore za svoje velike i luksuzne limuzine kao što je serija 7 i Rollce Royce Phantom, ali je izvedenica iz njega korištena i u Formuli 1, pogonila McLaren od 1993. do 1998, godine, kao i BMW-ove trkaće automobile za pistu.


No, za ovakve zvijeri s visokom potrošnjom u svijetu koji stremi ka posvemašnjoj elektrifikaciji više nema mjesta. BMW je V12 motor na domaćem tržištu uklonio iz ponude još 2020. jer nije imao izbora s obzirom da takvi motori više nisu ispunjavali ekološke standarde po pitanju emisija CO2. S obzirom da su ekološki uvjeti u SAD-u nešto labaviji, BMW je nastavio proizvodnju za izvoz.


No, sad stiže objava da je eri V12 motora u BMW-u došao definitivni kraj, iz BMW-a su poručili da će posljednji V12 motor s njihovih proizvodnih traka sići u lipnju ove godine. Preciznije, posljednji motori ove vrste bit će ugrađeni u strogo limitiranu ediciju  BMW M 760i xDrive koji se i dosad proizvodio za američko tržište i bio najskuplji BMW model. The Final 12 edicija sastojat će se  – sasvim prigodno – od samo 12 komada i imat će posebne oznake, kotače i kupcima će biti na raspolaganju velika paleta boja i presvlaka da izaberu po svom ukusu prilikom narudžbe.
Iz BMW-a još nisu objavili slike Final Edition M760i xDrive. Ali jesu cijenu. Početna cijena je (ovisno o opremi), kreće od 200 tisuća dolara. Puno, ali s obzirom da je ipak riječ o 12 zadnjih V12 motora proizvedenih u BMW-u, dugoročno bi to mogla biti dobra investicija za kupca.