Dosad neviđeno

BMW pokazao model iX Flow koji mijenja boje karoserije po raspoloženju vozača ili vremenskim uvjetima

T.I.

Foto: BMW

Foto: BMW

Pokrov sadrži milijune mikrokapsula od kojih svaka sadrži negativno nabijeni bijeli pigment i pozitivno nabijeni crni pigment. Ovisno o postavci, primjena električnog naboja na materijal će uzrokovati da se bijeli ili crni pigmenti uzdignu do vrha mikrokapsule, mijenjajući boju vozilaE-Ink (elektronička tinta) je tehnologija prikaza elektroničkog papira (e-papira) koju je komercijalizirala E Ink Corporation, koju su 1997. godine osnovali profesori i studenti MIT-a.


Dostupan je u sivim tonovima i u boji i koristi se u mobilnim uređajima kao što su e-čitači i, u manjoj mjeri kod digitalnih natpisa, u pametnim satovima, mobilnim telefonima, elektroničkim naljepnica na policama…


Ovim riječima na Wikipediji opisano je što to E-Ink predstavlja i gdje se koristi. Na ovogodišnjem CES-u saznali smo da je „elektronička tinta“ potencijalno proširila polje uporabe na auto industriju.
Naime, BMW je na CES-u pokazao vozilo s e-ink karoserijom vozila koja može mijenjati boje ovisno o vremenskim i prometnim uvjetima ili tek raspoloženju vozača.


Stvar funkcionira na slijedeći način: Elektroforetski materijal nanosi se kao omotač karoserije vozila, ali radi isto kao i zasloni s e-tintom u Kindleu. Pokrov sadrži milijune mikrokapsula od kojih svaka sadrži negativno nabijeni bijeli pigment i pozitivno nabijeni crni pigment. Ovisno o postavci, primjena električnog naboja na materijal će uzrokovati da se bijeli ili crni pigmenti uzdignu do vrha mikrokapsule, mijenjajući boju vozila.


“Ovo vozaču daje slobodu da izrazi različite aspekte svoje osobnosti ili čak uživanje u promjenama prema van, i da to redefinira svaki put kada sjedne u svoj automobil. Slično modi ili statusnim oglasima na društvenim mrežama, vozilo tada postaje izraz različitih raspoloženja i okolnosti u svakodnevnom životu.” – pojasnila je motivaciju ove ideje Stella Clarke, voditeljica projekta za BMW iX Flow. Dakako, primjena može biti i praktičnije naravi. Recimo, biranje bijele ili crne boje u različitim vremenskim uvjetima može produžiti pogonsku bateriju, odnosno smanjiti potrebu za grijanjem ili hlađenjem unutrašnjosti automobila.


Iako je u Las Vegasu BMW iX Flow prikazan uživo kako mijenja boje, ovo je i dalje samo koncept, daleko od planova za serijsku proizvodnju.