SIGURNOST NA CESTI

Bez dobrih guma, uzalud i najbolje kočnice na svijetu

Edi Prodan

Foto Edi Prodan

Foto Edi Prodan

Zimski propisi određuju da su na većini prometnica do 15. travnja obavezne zimske gume, briga o sigurnosti sugerira da su potrebne - na svim cestama​Od nedjelje 15. studenog počinju važiti odredbe propisane Zakonom o sigurnosti prometa unutar kojeg se razdoblje do 15. travnja definira vremenom u kojem se mora koristiti zimsku opremu čiji su najvažniji dio zimske gume.


Stoga, uputno je već danas krenuti u promjenu guma jer će drugog tjedna, posebno na njegovom kraju sasvim sigurno stvoriti velike gužve. Gumi servis Magaš koji već desetljećima posluje na adresi Kvarnerska cesta 81, na samoj točki u kojoj se spajaju Grad Rijeka i Općina Matulji, je za tu važnu zamjenu spreman već danima.


Kako smo mogli i sami zamijetiti prigodom posjeta jednom od najpoznatijih i najkvalitetnijih takvih servisa u Primorsko-goranskoj županiji, nemali broj vozača se na zamjenu guma odlučio i desetak dana prije početka važenja zimskih zakonskih odredbi čim su pokazali da im je itekako poznata važnost pneumatika za opću sigurnost prometa, bilo u smislu čuvanja materijalnih vrijednosti, samih automobila, kao i u onom mnogo važnijem – očuvanju života.
– Iz godine u godinu raste svijest o važnosti ispravnosti guma na vozilu. Sezonska promjena guma samo je dijelom inicirana zakonskim odredbama jer one u konačnici i zimi, na područjima s blažom klimom i u uvjetima bez snijega i leda dozvoljavaju korištenje »ljetnih« guma.


Važnije je da je vozačima sve bliža činjenica kako je bez obzira na klimu zimi puno sigurnije voziti koristite li na vozilu zimske gume. Karakteristike ljetnih guma se naime jako negativno mijenjaju ispod temperature od sedam stupnjeva, a kako nam je poznato i u mediteranskim kondicijama klime, takve su temperature česte, pojašnjava nam Igor Magaš, osnivač Servisa koji već godinama zajedno s njime vode i sinovi Ante i Velimir.


Kako je i istaknuo Igor Magaš, gume su jedan od najvažnijih sigurnosnih elemenata vozila. Mnogi će dodati da su zapravo najvažnije jer bez kvalitetnih i ispravnih guma ni jedan drugi sigurnosni element vozila ne može doći do izražaja. Pojednostavljeno – uzalud vam najbolje kočnice na svijetu nemate li dobre gume, a zaključak je dugogodišnjih ispitivanja uzroka prometnih nezgoda.