U trendu

Bentley će u ovom desetljeću poslati svoj motor od 12 cilindara u povijest i okreće se električnom pogonu

T.I.

Foto: Reuters

Foto: Reuters

Engleska tvrtka je objavila da će do 2030. godine svi njihovi automobili biti pogonjeni ili električnim agregatom ili ugljično neutralnim hibridnim pogonomBentley nije samo ikona, luksuzni automobil kojeg si mogu priuštiti rijetki i koji se proizvodi u limitiranim količinama. Bentley je i najveći proizvođač 12-cilindričnih motora na svijetu. To, doduše ne mora govoriti puno jer je u vrijeme racionalnog trošenja goriva i brige za okoliš, nema puno onih koji ugrađuju ovakve motore u svoje modele. No, masovna proizvodnja takvog motora je na neki način pitanje imidža koji Bentley međi ljubiteljima automobila gradi desetljećima. Kad takva tvrtka kaže da mora gledati u budućnost, i da je vidi u električnoj energiji, onda je to znak da je benzinskim motorima stvarno odzvonilo.


Naime, Bentley je objavio da će do 2030. godine svi njihovi automobili biti pogonjeni ili električnim agregatom ili ugljično neutralnim hibridnim pogonom .


Kako piše Top Gear, prvi električni Bentley na tržištu će se naći 2025. godine što je, doduše, veliko kašnjenje u odnosu na konkurenciju i trendove, no već sama odluka da će ikad umiroviti svoj legendarni V12 motor je radikalni zaokret u razmišljanju. A upravo to misle učiniti u Bentleyu najkasnije do 2030. godine.
„Tijekom ove dekade, Bentley će transformirati svoju 100 godina dugu povijest kao sinonim za luksuzne aute, i postati sinonim za novu vrstu održivog i etičkog primjera luksuza. Dio te priče je cilj da postanemo ugljično neutralni sa svim svojim modelima do 2030.“ – pojasnio je planove izvršni direktor Bentleya Adrian Hallmark.


Bentley je posljednjih mjeseci stabilizirao financije nakon što je bio prisiljen otpustiti oko 800 radnika nakon izbijanja pandemije, što je oko četvrtine njihove radne snage. U Bentleyu se nadaju da će usvajanje i inkorporiranje novih tehnologija otvoriti mogućnost za nova zapošljavanja i to novih profila profesija.