Ekskluzivna izvedba

Balans performansi i dizajna: BMW Alpina B4 S Edition 99, za one kojima je M4 preobičan

P. N.

Foto Alpina

Foto AlpinaNjemačko Ministarstvo prometa tunersku kuću Alpine je formalno registriraralo kao proizvođača automobila dok neke druge tvrtke koje se također bave tuningom vodi kao tunerske kuće. Razlog tome je što se određeni modeli Alpine proizvode na proizvodnim trakama u istim tvornicama u kojima i sam BMW proizvodi svoje automobile. Primjerice Alpina B7 dijeli tvorničke prostore zajedno sa BMW-om serije 7, piše Vozim.hr.


Alpina je s vremenom postala sinonim za ekskluzivne izvedbe BMW-a koje osim što fantastično izgledaju, voze se još bolje. Alpina predstavlja profinjeni balans između performansi, elegancije i ne previše nametljivog dizajna.


Među najzanimljivije modele njemačke Alpine smjestio se automobil imena B4 S Edition 99. Isprva,  njegove performanse su relativno slične onima M4-ke. No radi se o drugačije posloženom automobilu. Ekskluziva ovog modela je neupitna jer ukupno će ih biti samo 99!
Poput većine modela iz Alpine, tako se i B4 S Edition 99 više fokusira na tvz. GT ulogu, a manje na ljutog i nervoznog napadača zavoja na Nordschelifeu. U suradnji sa slovenskim Akrapovičem, ponajboljim proizvođačem auspuha na svijetu, Edition 99 je dobio ispušni sustav napravljen od titana.


Tehnikalija koja najviše razlikuje Alpinu Edition 99 od „običnog“ M4 jest okretni moment, točnije 110 Nm više momenta nego li nalazimo u M4. K tome, maksimalni okretni moment od 660 Nm raspoloživ je u širokom rasponu od 3000 do 4500 okretaja motora u minuti, što ovoj Alpini omogućuje izvanredna međuubrzanja i elastičnost u vožnji.


Maksimalna brzina Alpine B4 S Edition 99 također je nadmoćna, a ovisno da li se radi o modelu s pogonom na sve kotače ili samo zadnje, varira između 303 i 306 km/h, navodi Vozim.hr