Volvo

Automobilski div se odlučio na veliki zaokret: U sva svoja vozila ugradit će ograničivače brzine

HinaŠvedski proizvođač automobila Volvo najavio je ugradnju ograničivača brzine u svim novim vozilima na 180 kilometara na sat u sklopu zacrtanog plana o suzbijanju slučajeva smrtnog stradanja putnika u njihovim vozilima do 2020. godine.


Time je Volvo, čije ključno vozilo SUV XC90 postiže brzinu i do 212 kilometara na sat, učinio iskorak na putu ka zacrtanom cilju u takozvanoj »Viziji 2020« o suzbijanja smrtnog ishoda ili ozbiljnih ozljeda putnika u vozilima. Međutim, izvršni direktor Hakan Samuelsson rekao je da vjerojatno neće postići taj cilj bez dodatnih mjera koje bi se pozabavile pitanjima ponašanja vozača.


«Shvatili smo da se više moramo fokusirati na ljudski faktor da bismo dostigli taj cilj«, rekao je Samuelsson za Reuters. Premda iz Volva nisu ulazili u pojedinosti vezane uz podatke, napominju da je njihov broj smrtnih stradanja putnika već bio ispod prosjeka industrije prije nego je takav cilj bio najavljen 2007. godine.
Povrh ograničenja brzine, Volvo planira primijeniti tehnologiju koja bi koristila kamere pomoću kojih bi se nadziralo stanje vozača i njegove pažnje kako bi se spriječilo da ljudi upravljaju vozilima kad su odsutni, ili pod utjecajem alkohola ili drugih opojnih sredstava, što su druga dva čimbenika zbog kojih dolazi do nesreća, kazao je Samuelsson.


Švedska kompanija razmišlja i o opcijama za usporavanje kretanja vozila u blizini osjetljivih pješačkih zona poput škola. Također planira pokrenuti razgovore između proizvođača automobila i regulatora u vezi mogućeg korištenja tehnologije radi povećanja sigurnosti.


Volvo, u vlasništvu kineskog Geelyja, objavio je novu politiku ograničenja brzine uoči početka Sajma automobila u Ženevi.


Kupci Volva obično odabiru taj brend zbog sigurnosti pa bi, po riječima Samuelssona, ograničenje brzine moglo odbiti neke na tržištima poput Njemačke gdje vozači svakodnevno putuju brzinom od najmanje 200 kilometara na sat na autocestama bez ograničenja brzine.


«Premda ne možemo svima udovoljiti, vjerujemo da ćemo privuću nove klijente. Mislim da će kupci Volva u Njemačkoj cijeniti da činimo nešto po pitanju sigurnosti«, poručio je čelnik švedskog proizvođača automobila.