Ministrica poljoprivrede

Vučković: “Hrvatska ima dovoljno žitarica i uljarica za svoje potrebe, očekujemo blizu milijun tona pšenice”

P. N.

Marija Vučković / Foto: D. KOVAČEVIĆ

Marija Vučković / Foto: D. KOVAČEVIĆ

Mi ne očekujemo probleme, očekujemo urod, kad govorimo o pšenici, blizu milijun tona, pri čemu su hrvatske potrebe između 400 i 450 tisuća tona, rekla je Marija Vučković.Milijun tona pšenice, više nego dovoljno za hrvatske potrebe i za izvoz, međutim proizvođači su nezadovoljni cijenom otkupa. Nakon sjednice Vlade ministrica poljoprivrede Marija Vučković rekla je da je država spremna pomoći ako teret proizvođačima bude prevelik. U središnjem Dnevniku HTV-a resorna ministrica naglasila je kako uvijek treba poći od kalkulacija. Dodala je da Vlada pomaže proizvođačima, kada im je teško, odnosno kada imaju negativne kalkulacije.


Vučković: Pomoći ćemo našim ratarima


Ministarstvo također radi i svoje kalkulacije, koje su za sada još uvijek pozitivne.
– Ako se to promijeni, mi ćemo našim ratarima pomoći. Svakako, nakon što isplatimo sve programe pomoći, koji su u tijeku. Mi, ovaj tjedan završavamo umjetna gnojiva. Imamo za isplatiti program pomoći za Sisačko-moslavačku županiju. Nedavno je Komisija odobrila pomoć za sjemenske kulture. Pripremili smo za Vladu jedan program pomoći namijenjen za hrvatske stočare. Nakon što sve to isplatimo, mi ćemo pripremiti dodatni program pomoći, koju smo ishodili na Vijeću u travnju. Dobili smo odgovarajući prijedlog Europske komisije. On će biti financiran iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, a odnosit će se i na proizvođače u biljnoj proizvodnji, poručila je Vučković.


Jesu li skladišni kapaciteti dovoljno u rukama proizvođača?


Vučković je rekla kako ne bi komentirala ukupne skladišne kapacitete u Hrvatskoj. Oni vjerojatno nisu mali.


– Po meni je pitanje jesu li ti skladišni kapaciteti dovoljno u rukama proizvođača, kazala je.


Dodala je kako je natječaj u tijeku, odnosnu u obradi. Za njega je rezervirano 250 milijuna kuna i on će biti završen ove godine.


“Ne očekujemo probleme”


Hrvatska ima dovoljno žitarica i uljarica za svoje potrebe. No, međutim u aktualnom kontekstu krize, kada se velika većina zemalja sprema za posebne situacije, i pita se hoće li hrane biti dovoljno, u javnosti se raspravlja – treba li povećati robne rezerve pšenice.


Resorna ministrica naglasila je kako je donijeta žurna odluka u nabavi određenih roba u vrijednosti od 594 milijuna kuna. Vanjsko-trgovinska razmjena se odvija normalno. Žetve su prošle dobro, no prinosi su nešto slabiji.


– Uglavnom zbog suša u rano proljeće. Mi ne očekujemo probleme, očekujemo urod, kad govorimo o pšenici, blizu milijun tona, pri čemu su hrvatske potrebe između 400 i 450 tisuća tona. Pravi put, kako bismo svi biti otporniji na krize, a i bez kriza takav put je zacrtala hrvatska Vlada i ministarstvo poljoprivrede – osigurati potrebne investicije, osigurati povezivanje ratarstva i stočarstva i takav smo sustav pripremili u Izmjenama zakona o poljoprivrednom zemljištu. Modernizirati naše poljoprivrednike i udružiti ih, kako bi imali veću pregovaračku snagu, istaknula je.