"Otac rebule"

U Sloveniji otkriven spomenik jednom od najvažnijih vinara Europe. Tamo je bio i Vojko Obersnel

Edi ProdanU dvorcu Dobrovo nedaleko Nove Gorice povodom 100. obljetnice rođenja Zvonimira Simčića otkriven je spomenik jednom od najvažnijih vinara ovog dijela Europe.


“Otac rebule”, zanesenjak zaslužan za očuvanje te autohtone vinske sorte koja je svoj dom našla u prekograničnoj regiji Brda-Collio, jednoj od najboljih svjetskih regija za bijelih vina. K tome afirmirao je rebulu u po vinare nepodesnom razdoblju šezdesetih godina prošlog stoljeća, kada je kao jedan od rijetkih vidio njezin potencijal. Na kraju svoje misje bio je slavljen s obje strane granice, kao otac rebule u Sloveniji i papà della ribolla gialla u Italiji.


Pod njegovom paskom izgrađen je moderan zadružni podrum, danas Podrum Brda u kojem je radio prvo kao enolog, a kasnije i kao dugogodišnji direktor. Nakon povlačenja iz Zadružnog podruma Goriška Brda, osniva obiteljski podrum Medot koji se proslavio prvim klasičnim pjenušcima na bazi rebule.
– Moj je otac bio internacionalni kušač vina i imao je priliku probati najbolja vina na svijetu. Nakon tog iskustva, rekao je: naš teritorij Brda-Collio za bijela vina jedan je od najboljih na svijetu. Bio je ustrajan s vjerom u rebulu i uspio u ostvarenju svojih snova, poručio je njegov sin Igor Simčič.


Hrvatski predstavnik na ovoj iznimnoj svečanosti bio je i bivši riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, i sam dobar poznavatelj vinske scene s područja Hrvatske i Slovenije.


– Igora Simčiča poznajem niz godina zahvaljujući jedrenju i njegovim dolascima u Rijeku na Fiumanku. Kroz jedriličarski projekt Esimit Europa promovirali smo ideju o ujedinjenoj Europi, baš kao što je i obilježavanje ove obljetnice u kojoj se slavi jednog iznimnog vinara također prigoda za promicanje jedinstvene Europe, poručio je Obersnel.


Trud i uspjesi Zvonimira Simčiča više su puta prepoznati i nagrađivani. Jedini je stranac koji je postao član Talijanske akademije za vinovu lozu i vino, član viteškog reda Ordo Equestris Vini Europae te inicijator osnivanja Udruge sommeliera Slovenije.


Obilježavanje života i rada Zvonimira Simčiča održano je pod počasnim pokroviteljstvom predsjednika Republike Slovenije Boruta Pahora, koji je zajedno sa sinom Igorom i unukom Simonom Simčičem otkrio spomenik podignut u čast Zvonimiru Simčiču u dvorcu Dobrovo, dok je među uvaženim gostima bio i bivši predsjednik Republike Slovenije Milan Kučan, inače veliki prijatelj i poklonik djela Zvonimira Simčiča.


KNJIGA “ZLATNO VINO”


Priča o Zvonimiru Simčiču, Rebuli, Brdu i Colilu obići će svijet i ukoričena. U pripremi je knjiga o plemenitom bogatstvu briško-collijskog kraja, o njihovom tekućem zlatu – Rebuli. Knjigu “Zlatno vino” kod jednog od najprestižnijih izdavača “Rowman & Littlefield” ove će godine objaviti Noah Charney, Amerikanac koji živi u Sloveniji,