Optužno vijeće

Sud danas raspravlja o osnovanosti optužnice u aferi Janaf: U fokusu je milijun eura mita

Hina

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

Uz Kovačevića i Peteka optužnicom su obuhvaćeni bivši direktor sigurnosti u Janafu Vlado Zorić, direktor Janafova transporta nafte Vladimir Vrbanc te poduzetnici Vatroslav Sablić, Ivan Širić i Edo Seifried.ZAGREB – Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda u utorak je počelo raspravljati o osnovanosti optužnice protiv bivšeg direktora Janafa Dragana Kovačevića i njegovih suoptuženika osumnjičenih za primanje i davanje mita za namještanje poslova s Janafom.


Najpoznatiji osumnjičeni poduzetnik iz ove skupine je Krešo Petek koji je Kovačeviću i suradnicima navodno dao milijun eura kako bi njegova tvrtka Elektrocentar Petek dobila poslove vrijedne gotovo 65 milijuna kuna.


Kovačević je, među ostalim, optužen i da je dobio dva stana od poduzetnika čijim je tvrtkama dogovorio milijunske poslove.
Uz Kovačevića i Peteka optužnicom su obuhvaćeni bivši direktor sigurnosti u Janafu Vlado Zorić, direktor Janafova transporta nafte Vladimir Vrbanc te poduzetnici Vatroslav Sablić, Ivan Širić i Edo Seifried.


I dok tužiteljstvo osumnjičene tereti za teška korupcijska nedjela i traži oduzimanje protupravno stečene dobiti Kovačevićeva odvjetnica optužnicu naziva “lažnom, izmišljenom i naručenom”.


Tužitelj se svim snagama trudio da lažima i iskonstruiranim pretpostavkama bez ijednog dokaza, sastavi ovu optužnicu. Međutim, na prvom mjestu je bilo sramoćenje i puštanje u medije iskonstruiranih pretpostavki kao činjenica bez ikakvoga temelja, ističe Kovačevićeva obrana.


Smatraju i da sud neće potvrditi ovu optužnicu, a ako to i učini kažu da će na suđenju “dokazati istinu”.


Optužno vijeće Uskokovu optužnicu može potvrditi, odbaciti ili vratiti tužiteljstvu na doradu.