Branko Grisogono na televiziji N1

Stručnjak o opasnim temperaturnim skokovima: “To tijelo osjeća i to je šokantno”

P. N.

Snijeg zabijelio Zagorje / Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Snijeg zabijelio Zagorje / Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

U zadnjih 20-ak godina je smrtnost od vremenskih nepogoda porasla za oko 30 posto, rekao je profesorAtmosferski fizičar i profesor na zagrebačkom PMF-u Branko Grisogono bio je gost Dnevnika televizije N1 te je govorio što možemo očekivati od vremena nakon ovog naglog zahlađenja.


“Travanj je klimatološki najpromjenjiviji mjesec u cijeloj godini. Nama je to šok jer smo otišli s ljetnih temperatura na rano proljetne temperature. Prošlih nekoliko tjedana imali smo apsolutno natprosječne temperature i sad smo pali na četiri do sedam stupnjeva ispod prosjeka. To su razlike od 20-ak stupnjeva i to tijelo osjeća i to je šokantno”, kaže profesor za televiziju N1 i dodaje da iako je i prije bilo naglih promjena vremena, nikada nismo padali s 30 na 6 stupnjeva.


Branko Grisogono / Screenshot

Branko Grisogono, profesor, PMF; govori o promjeni temperature


Grisogono ističe kako ovaj mjesec nije za očekivati superćelijske oblake koji donose oluje kao prošlog ljeta, ali preko ljeta postoji rizik za takve oluje.
Iako travanj slovi kao najpromjenjiviji mjesec, Grisogno tvrdi da se ekstremi sve više pojačavaju – u prostoru i u intenzitetu. “To ne mora biti sama apsolutna vrijednost minimuma ili maksimuma, bilo kojeg od ovih parametara, nego prostorna proširenost i čistina izmjena – to su stvari na koje čovjek mora paziti i gledati prognozu vremena, a pogotovo ljudi koji su osjetljivi na vrijeme”, kaže stručnjak za televiziju N1 .


U zadnjih 20-ak godina je smrtnost od vremenskih nepogoda porasla za oko 30 posto, rekao je profesor. “Prvenstveno od toplinskih valova, onda bujičnih poplava itd.”“Veći dio druge polovice travnja se očekuje da će biti malo vlažnije od prosjeka i malo hladnije od prosjeka. Ali svakako dolazi do smirivanja vremena i neće više biti oborina poput snijega.”


Natprosječno zatopljenje možemo očekivati početkom ljeta, kaže Grisogono.