Romana Jerković

SDP-ovka dobila 1.005 glasova, ide u Europski parlament: “Osjećam se loše jer me prozivaju zbog toga”

Portal Novi list

Romana Jerković / Foto Marko Prpic/PIXSELL

Romana Jerković / Foto Marko Prpic/PIXSELL

Sigurna sam da me Predsjedništvo i sam predsjednik stranke nisu stavili na treće mjesto liste zato što imam lijepe oči ili prekrasan osmijeh, kaže Romana JerkovićOd svih dvanaestoro izabranih hrvatskih europarlamentaraca na europskim izborima prošle nedjelje, najmanje preferencijskih glasova dobila je SDP-ovka Romana Jerković Kraljić. U razgovoru za N1 nova-stara europarlamentarka kaže da se osjeća loše jer je prozivaju zbog toga.


Četvrta izabrana s liste SDP-a, Romana Jerković Kraljić, izabrana je kao treća s liste, sa samo 1.005 prefencijskih glasova. Čak je petoro kandidata na istoj listi dobilo više preferencijskih glasova od nje, a među njima najviše Dalija Orešković (11.567) koja je bila na petom mjestu.


S deset puta manje glasova od Orešković, Jerković Kraljić odlazi u Europski parlament zahvaljujući višem mjestu na listi. Jerković Kraljić je u telefonskom razgovoru za N1 kazala da se osjeća loše jer od nedjelje biva prozivana zbog toga.


“Zakon je naprosto takav”
“Meni se zamjera što sam osvojila mali broj glasova, a izborni zakon je naprosto takav. Članica sam stranke u kojoj vodstvo sastavlja liste i određuje raspored na njima. Sigurna sam da me Predsjedništvo i sam predsjednik stranke nisu stavili na treće mjesto liste zato što imam lijepe oči ili prekrasan osmijeh.


Stavili su me jer sam se dobro snašla u Europskom parlamentu i vrijedno radila, posebno na jednom zakonu [Zakonu o digitalnom identitetu] za koji sam bila glavna izvjestiteljica, a koji će uskoro biti usvojen u Hrvatskom saboru i drastično promijeniti svakodnevni život građanki i građana Hrvatske”, kazala je Jerković za N1.


“Nisam ja određivala pravila”


Smatra da je nepravedno prozivana otkako su u nedjelju navečer objavljeni rezultati izbora za Europski parlament.


“To što nisam dobila puno preferencijskih glasova, to što sam u kampanji govorila ljudima da glasaju za moju stranku i što sam radila za listu, a ne za sebe osobno, očito je sada postao problem. Moram priznati da se osjećam loše prozivana od svih, ali izborni zakon je takav kakav je, neumoljiv.


Nisam ja određivala pravila. S jedne strane, preferencijski glasovi su dobar demokratski alat da i oni koji su na nižim mjestima na listama mogu uspjeti.


No isto tako svjesni smo toga da stvaraju nezdravu konkurenciju unutar stranke i među ljudima”, kazala je za N1 dosadašnja i buduća SDP-ova europarlamentarka Romana Jerković Kraljić.