Inicijativa za mirovine

Referendum 67 je previše: Sindikalcima nedostaje još 66 tisuća potpisa, imaju za to 3 dana

Hina

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

 Prikupili su 306.744 potpisa za raspisivanje referenduma kako bi se spriječilo dizanje dobne granice za odlazak u punu mirovinu na 67 godinaZAGREB Iz inicijative »67 je previše« u srijedu su izvijestili da su u jedanaest dana, prema dosad obrađenim podacima, prikupili 306.744 potpisa za raspisivanje referenduma kako bi se spriječilo dizanje dobne granice za odlazak u punu mirovinu na 67 godina, a za potrebnih više od 373 tisuće potpisa imaju još samo tri dana.


Ova brojka obećava, ali je još uvijek neizvjesno hoćemo li prikupiti dovoljno potpisa do subote navečer, rekao je Vilim Ribić iz Matice sindikata na konferenciji za novinare, održanoj pokraj štandova na trešnjevačkoj tržnici.


Da bi se referendum raspisao inicijativa treba prikupiti najmanje 373.568 potpisa, odnosno nedostaje im još 66.824 potpisa.
Članovi Inicijative veći broj prikupljenih potpisa u posljednja dva dana pripisuju lijepom vremenu te pozivaju građane da im se jave i kao volonteri na mjestima prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma o vraćanju granice za odlazak u punu mirovinu na 65 godina starosti i smanjivanje penalizacije za odlazak u prijevremenu mirovinu.


»Odaziv je nešto bolji ovoga tjedna pa je u protekla dva dana prikupljeno 58.909 potpisa«, izjavio je Marko Palada iz inicijative »67 je previše« te pozvao građane da ne vjeruju spinovima aludirajući na tv spotove Ministarstva rada i mirovinskog sustava i izjave resornog ministra Marka Pavića. 


Prozvao je i lokalne čelnike iz redova HDZ-a i SDP-a, kao i nezavisnog gradonačelnika Varaždina Ivana Čehoka, da ih onemogućavaju u prikupljanju potpisa u svojim sredinama. 


»U Našicama HDZ-ov gradonačelnik omogućio je prikupljanje potpisa samo dva dana – 1. i 8. svibnja, u Sisku SDP-ova gradonačelnica dopušta prikupljanje potpisa samo na jednom štandu vjerojatno zbog unutarstranačkog obračuna u SDP-u. To ide preko naših leđa i ispaštaju građani koji nemaju mogućnost dati potpis za ono s čime se slažu. U Varaždinu Čehok ne dopušta prikupljanje potpisa na javnim površinama, a u tamošnjoj bolnici HDZ-ov ravnatelj ne dopušta na javnoj površini izvan bolnice prikupljanje potpisa«, upozorio je Palada.


Nepravilnosti nisu prijavili Ustavnom sudu jer, objasnio je Ribić, ne vjeruju u neovisnost tog suda. 


»Ustavni sud, po nama, nije izvor pouzdanosti, već sud koji se više vodi političkim nego stručnim i pravnim kriterijima«, istaknuo je.


Posebno se osvrnuo i na izjave predsjednika Ustavnog suda Miroslava Šeparovića, bivšeg člana HDZ-a, rekavši kako mu se »čini da se sada radi o spinu i duplom pasu između Vlade, ministra rada i Ustavnog suda«.


»Tvrditi da je po Venecijanskoj komisiji moguće da vlada financira protureferendumsku kampanju u fazi prikupljanja potpisa – to je svojevoljno tumačenje propisa i daje široki prostor ministru Marku Paviću da više ne mora lagati o tome koliko je potrošio za tv-spotove«, rekao je Ribić reagirajući na Šeparovićevu izjavu da vlada ne bi trebala koristiti proračunska sredstva kad se referendum raspiše, no i da je druga situacija kada se prikupljaju potpisi za referendum.


Ribić kaže kako predobro zna kako funkcioniraju relacije između Ustavnog suda i politike te zato Inicijativa nije ni prijavila tom sudu opstrukcije s terena lokalnih čelnika.


Šeparović je jučer rekao kako do sada nisu predočene »tako grube povrede pravila demokratske procedure koji faktički dokidaju mogućnost građana da se izjašnjavaju na referendumu« da bi o takvoj situaciji Ustavi sud trebao reagirati«.