Nacionalna sigurnost

Plenkoviću se baš i ne sviđa Hajdaševa ideja o sazivanju Odbora. Razgovarali smo s Hrebakom čiji će glas biti presudan

Dražen Ciglenečki

Sasvim je legitimno što Hajdaš Dončić traži sjednicu na kojoj bi točka dnevnog reda bile te premijerove izjave, kaže HrebakZAGREB – Premijer Andrej Plenković nije pozitivno reagirao na najavu predsjednika Odbora za nacionalnu sigurnost i unutarnju politiku Siniše Hajdaša Dončića da će sazvati sjednicu tog saborskog tijela kako bi se ispitalo utemeljenost Plenkovićevih tvrdnji da policija, DORH i SOA nisu učinili dovoljno kako bi ustanovili tko je utjecao na radikalizaciju Danijela Bezuka, napadača na Banske dvore. Predsjednik Vlade u svojoj je jučerašnjoj izjavi ironično govorio o Hajdašu Dončiću i ničim nije sugerirao da smatra da bi bilo dobro da Odbor za nacionalnu sigurnost zatraži očitovanje čelnika navedenih institucija koje je sam prozvao, a pogotovo nije izrazio spremnost da i osobno dođe na sjednicu Odbora kako bi ga njegovi članovi saslušali.


No, Plenković ne odustaje od stava da nadležni tek trebaju istražiti pozadinu Bezukovog terorističkog čina.


Obnova istrage


– Mene kao predsjednika Vlade zanima odakle oružje, ja to ne znam, tko ga je naučio pucati i zašto, da ne govorim o drugim pitanjima. Kad čujem odgovore na ta pitanja ili kad dobijem malo širu sliku o tome što je to i odakle je to sve iznjedreno, onda ću biti zadovoljan. Dok to ne znam, neću, ustrajao je predsjednik Vlade.
Na taj je način Plenković još jednom polemizirao s pet mjeseci starim priopćenjem Državnog odvjetništva, povodom odbačaja kaznene prijave protiv pokojnog Bezuka. U njemu je tada konstatirano da, unatoč opsežnom kriminalističkom istraživanju u suradnji s policijom, nisu pronašli ništa što bi ukazivalo da su neke osobe bile pomagači ili poticatelji 22-godišnjeg mladića iz Kutine. Nije poznato hoće li u policiji i DORH-u prihvatiti premijerove javne naputke i obnoviti istragu u ovom slučaju.


Što se, pak, tiče Odbora za nacionalnu sigurnost, Hajdaš Dončić će sigurno pokušati sazvati planiranu sjednicu, vjerojatno u drugom tjednu nove godine, a odlučit će, naravno, većina. Kao u svim saborskim odborima, i u ovom većinu čine zastupnici vladajuće koalicije, njih sedmero u odnosu na šest oporbenjaka.


Presudan glas


Ako je Plenkovićeva izjava naznaka da će HDZ-ovci u Odboru za nacionalnu sigurnost biti protiv ideje Hajdaša Dončića, a među njima je tamo glavni premijerov savjetnik Mario Kapulica, koji je potpredsjednik Odbora, presudan bi glas mogao imati HSLS-ovac Dario Hrebak. Kad smo jučer razgovarali s njim, on se načelno složio da bi se Odbor za nacionalnu sigurnost trebao baviti Plenkovićevim izjavama koje su snažno odjeknule.


– Za saslušanje premijera nisam, ništa time ne bismo dobili, a nikakav show u vezi s cijelom ovom situacijom nije nam potreban. Međutim, sasvim je legitimno što Hajdaš Dončić traži sjednicu na kojoj bi točka dnevnog reda bile te premijerove izjave. Uostalom, premijer je sam otvorio ovu vrlo važnu temu i morao bi sada biti spreman na ovakvu sjednicu Odbora za nacionalnu sigurnost, na koju bi se pozvalo, recimo, ravnatelja SOA-e. Naravno, sve bi se to događalo iza zatvorenih vrata i ništa od onoga što bismo mi čuli ne bismo smjeli naknadno javno komunicirati. Upitno je bismo li doznali i neke nove detalje, ali, kažem, razumijem Hajdaša Dončića što je to inicirao, rekao nam je Hrebak.


Pamti prijavu Povjerenstvu


Gotovo uvijek kada govori o Hajdašu Dončiću, predsjednik Vlade naglašava da ga je on, zajedno s kolegom iz stranke Peđom Grbinom, prijavio Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa. Ako mu u Saboru Hajdaš Dončić postavi zastupničko pitanje ili mu replicira, Plenković ga u svom odgovoru u pravilu podsjeti na tu epizodu. Učinio je to i jučer, referirajući se na izjavu Hajdaša Dončića našem listu.


– Hajdaš Dončić poznat je po tome da je, u nekoj fazi, s Grbinom mene prijavio Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa. Dakle, to je onaj suspendirani potpredsjednik SDP-a, kojeg valjda Bernardić nije na vrijeme izbacio, pa su onda oni, kada su zavladali strankom, izbacili njega. To je profil predsjednika saborskog Odbora za nacionalnu sigurnost, rekao je novinarima predsjednik Vlade.


Dva spomenuta SDP-ovca su u svibnju 2018. prijavili Plenkovića Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa i to zbog premijerove uloge u pisanju takozvanog lex Agrokor i angažiranja pojedinih odvjetnika i finacijskih stručnjaka za taj posao. Povjerenstvo je vodilo postupak protiv Plenkovića u tom slučaju, ali ga je prije tri mjeseca obustavilo zato što su sudovi zauzeli stav da to tijelo ne može donositi odluke na osnovu zakonske odredbe o načelu djelovanja državnih dužnosnika. No, premijer, eto, nije to zaboravio Hajdašu Dončiću i Grbinu.